Keskeytyksen jälkeen

Raskauden ehkäisy keskeytyksen jälkeen

Ehkäisystä huolehtiminen on tärkeää raskaudenkeskeytyksen jälkeen, sillä uudelleen raskaaksi tuleminen on mahdollista jo ennen ensimmäisiä kuukautisia. Kuukautiset alkavat noin 4-7 viikon kuluttua, ja ensimmäinen vuoto voi olla normaalia runsaampi. Raskaudenkeskeytyksen jälkeen kaikki ehkäisyvaihtoehdot ovat käytettävissä. Uusien ei-toivottujen raskauksien ehkäisyssä kierukka- ja kapseli-ehkäisyt ovat tehokkaimpia. Raskauden ehkäisystä on olemassa myös Käypä Hoito –suositus.

Ehkäisytablettien, ehkäisyrenkaan tai -laastarin käyttö aloitetaan keskeytyspäivän iltana tai viimeistään seuraavana aamuna. Kierukka tai ehkäisykapseli voidaan asettaa raskauden keskeydyttyä. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sukupuolitaudeilta.

Jälkihoito ja -tarkastus

Verinen vuoto kestää raskaudenkeskeytyksen jälkeen keskimäärin kaksi viikkoa, mutta yksilöllinen vaihtelu on suurta (6 vrk – 6 viikkoa). Ensimmäisinä päivinä vuoto on yleensä runsaampaa. Tulehdusriskin vuoksi yhdyntää, ammekylpyä, saunomista tai uimista ei suositella jälkivuodon aikana. Puhtaudesta huolehtiminen ehkäisee tulehduksia. Jälkivuodon aikana suositellaan käyttämään terveyssiteitä (ei tamponeja), ja tekemään alapesu ja siteenvaihto aina WC-käynnin yhteydessä. Mikäli keskeytyksen jälkeen ilmenee kovaa alavatsakipua, kuumetta, pahanhajuista tai runsasta pitkittynyttä vuotoa, on syytä ottaa yhteyttä päivystykseen.

Jälkitarkastus on välttämätön raskauden keskeytymisen ja toipumisen varmistamiseksi ja se tehdään yleensä avoterveydenhuollossa noin 3–4 viikon kuluttua keskeytyksestä (mielellään ennen 12. raskausviikon täyttymistä).

Raskaudenkeskeytyksestä selviytyminen

Joillekin raskaudenkeskeytys voi olla henkisesti raskasta. Apua voi hakea omasta terveyskeskuksesta, mielenterveystoimistosta, seurakunnasta tai kriisiavusta. Akuutissa tilanteessa kuntien kriisipäivystykset ovat tavoitettavissa vuorokauden ympäri.

Raskaudenkeskeytyspäätökseen vaikuttaneet syyt voivat vielä jälkeenpäin tai pitkänkin ajan kuluttua nousta vaivaamaan naisen mieltä. Kaikki tunteet ovat kuitenkin sallittuja ja niistä olisi hyvä puhua läheisen kanssa tai hakea ammattilaista keskusteluapua. Usein pelkästään tieto siitä että apua on saatavilla ja asiasta voi puhua, helpottaa elämän jatkamista mahdollisimman normaalisti. Keskeytyssairaalasta, terveysasemalta, työ- tai opiskelijaterveydenhuollosta voi kysyä aikaa keskusteluavulle myös myöhemmin keskeytyksen jälkeen.

Muita hyödyllisiä yhteystietoja ja kirjallisuutta:

Tyttöjen talo p. 0400 877 442

Sexpo p. 0800 90044

Kirjallisuutta: Abortti ja siitä selviytyminen, Viveka Kauranen 2011, Art House

Seksuaalisuus keskeytyksen jälkeen

Raskaudenkeskeytys ei vaikuta fyysisesti naisen seksuaalisuuteen eikä myöskään hänen hedelmällisyyteensä, jos komplikaatiolta on vältytty. Psyykkisesti raskaudenkeskeytyksellä voi olla kuitenkin suurikin merkitys seksuaaliseen halukkuuteen tai seksistä nauttiminen voi olla vaikeampaa kuin aiemmin. Seksuaalisuudestaan on kuitenkin mahdollista nauttia raskaankin kokemuksen jälkeen ja raskaudenkeskeytykseen liittyvien tunteiden käsittely auttaa palaamaan normaaliin elämään.

Raskaudenkeskeytys; abortti

Kyllä

Päivitetty  28.5.2018