Mikä Teratologinen tietopalvelu on?

Teratologinen tietopalvelu -Äidin lääkeneuvonta - on valtakunnallinen puhelinneuvonta, josta saa neuvoa javoi kysyä tietoa lääkkeiden ja muiden ulkoisten altistusten turvallisuudesta ja mahdollisista riskeistä raskauden ja imetyksen aikana. 

​​​​​​​​​​​​​​​​

Teratologisen tietopalvelun aukioloajat ​muuttuvat poikkeustilan takia


Hallituksen julistaman poikkeustilan takia tulee muutoksia myös Teratologisen tietopalvelun toimintaan – nämä poikkeukset tulevat olemaan voimassa toistaiseksi, eli niin kauan kun poikkeustila Suomessa on voimassa.

Tiistai 24. maaliskuuta lähtien tulemme supistamaan puhelinpalvelua.

Vain yksi puhelinlinja tulee olemaan auki arkisin klo 9-12. Tämän takia linja saattaa ruuhkautua. Keskimääräisen puhelun kesto on vain 5 minuuttia, joten ellei pääse läpi kannattaa soittaa myöhemmin uudestaan, koska pitkistä jonotusajoista ei ole kyse.

Puh. 0947176500 (normaalihintainen puhelu)

Chat auki arki-aamupäivisin klo 9-12

Korvataksemme toisen puhelinlinjan, chat tulee palvelemaan joka arkipäivä klo 9-12. Yksinkertaisissa kysymyksissä (yksi lääke) kannattaa kääntyä chatin puoleen.

Myös meidän kotisivumme kannattaa muistaa – sieltä löytyy paljon tietoa itsehoidosta raskauden ja imetyksen aikana. Lisäksi tulemme käyttämään some-tilejämme entistä ahkerammin, joten niitä kannattaa myös seurata.​ ​​

chat​

Teratologinen tietopalvelu on kaikille avoin valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka vastaa kyselyihin raskauden ja imetyksen aikaisista altistuksista, pääasiassa lääkkeistä, mutta myös muista ulkoisista tekijöistä, kuten esim. infektioista. Palvelu on perustettu vuonna 1994 ja se toimii nykyään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä HUS Akuutissa. Yhteydenottoja vanhemmilta ja terveydenhuollosta tulee 5000-6000 vuosittain.​

Koska tieto lääkkeiden raskauden aikaisen käytön turvallisuudesta on usein ristiriitaista, ja tutkimusasetelmat ovat haasteellisia, Teratologinen tietopalvelu liittyi jo perustamisen yhteydessä Euroopan teratologisten tietopalveluiden kansainväliseen asiantuntija-verkostoon. Tätä kautta käytettävissä on aina kaikkein tuorein tieto mahdollisista lääkkeiden aiheuttamista sikiöhaitoista.​

​Palvelun tavoitteena on lääkkeiden ja muiden ulkoisten tekijöiden aiheuttamien sikiövaurioiden ennaltaehkäisy ja asianmukaisella neuvonnalla pystytään vähentämään äidin usein turhaakin ​ huolta silloin, kun altistuminen ei vaikuta merkittävästi sikiön vaaraan. Palvelun toiminta vähentää myös terveydenhuollon kuormitusta.

Henkilökuntana ovat täyspäiväinen erikoislääkäri sekä erikoiskoulutetut kätilö ja farmaseutti. Neuvonta perustuu aina tapauskohtaiseen riskinarvioon, jossa huomioidaan raskauden kesto sekä muut mahdollisesti haitalliset tekijät Yhteydenotoissa, jotka tapahtuvat raskauden suunnitteluvaiheessa tai alkuraskaudessa ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä, kartoitetaan taustalla mahdollisesti olevia muita riskejä, ja neuvotaan myös tupakointiin ja päihteiden käyttöön liittyvistä riskeistä sekä muistutetaan foolihappo -lisän tärkeydestä.

Foolihappo on B-ryhmän vitamiini, jonka riittävä saanti on tärkeä sikiön normaalille kehitykselle. Foolihappolisän käyttö pitäisi aloittaa jo raskauden suunnitteluvaiheessa, kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä.​ 

Palvelu kerää myös seurantalomakkeen avulla tietoa siitä, miten raskaus päättyy. Seurantaan vastaaminen on vapaaehtoista, ja lupa seurantalomakkeen lähettämiseen ​ kysytään kaikilta, jotka tiedustelevat alkuraskauden aikaisesta altistuksesta tai uudesta lääkkeestä, josta on vielä vähän kokemusta.

Seurannan avulla kerätään arvokasta tietoa lääkkeiden raskauden aikaisen käytön turvallisuudesta. Teratologinen tietopalvelu on yhdessä muiden Euroopan ja Pohjois-Amerikan teratologisten tietopalveluiden kanssa kerännyt tutkimustietoa useiden uusien lääkkeiden käytön turvallisuudesta.

Oletpa äiti, isä tai terveydenhuollon ammattilainen, voit soittaa palveluumme ja saada ajan tasalla olevaa, luotettavaa tietoa lääkkeiden ja muiden ulkoisten tekijöiden mahdollisista vaikutuksista raskauteen, sikiöön ja imeväiseen. Toivomme, että otat yhteyttä jo raskauden suunnitteluvaiheessa, jos käytössäsi on esim. pitkäaikainen lääkitys, jonka turvallisuuden haluat varmistaa. Kyselyihin pyritään vastaamaan saman päivän aikana.

Linkki Teratologisen tietopalvelun sivuille


Seuraava sivu

 


​​​
 

Päivitetty  25.3.2020 8.37