Toipuminen synnytyksestä

Synnytyksen jälkeen seurataan kohdun supistumista ja jälkivuodon määrää. Repeämät paranevat yleensä nopeasti. Liikkuminen edesauttaa toipumista myös sektion jälkeen.

 

Synnytyksestä toipuminen alkaa heti synnytyksen jälkeen. Toipumiseen liittyy kohdun palautuminen takaisin normaaliin kokoonsa, minkä voi tuntea jälkisupistuksina. Jälkivuodon määrä pienenee vähitellen.

Kätilö Johanna kertoo videolla alatiesynnytyksestä toipumisesta:

Kohtu

Kohtu alkaa supistua heti synnytyksen jälkeen. Tämä aiheuttaa osalle äideistä jälkisupistuksia erityisesti imetysten yhteydessä. Supistuksia voi lievittää esimerkiksi lämpimällä jyväpussilla tai hieromalla kohtua ennen imetyksen aloittamista. Mikäli tämä ei riitä, voi kipua lievittää särkylääkkeillä. Jälkisupistukset helpottavat muutamassa vuorokaudessa. Uudelleensynnyttäjillä ne ovat usein voimakkaampia ja kestävät pidempään kuin ensimmäisen lapsen saaneilla.

Jälkivuoto

Synnytyksen jälkeistä vuotoa kutsutaan jälkivuodoksi. Se on ensimmäisinä päivinä synnytyksen jälkeen veristä ja runsaampaa kuin kuukautiset. Tämän jälkeen vuodon määrä alkaa selkeästi vähentyä ja vuoto alkaa muuttua väriltään rusehtavaksi ja myöhemmin vaaleaksi, kuin runsaaksi valkovuodoksi. Vuoto tulee kohdusta istukan jättämästä haavapinnasta. Se kestää yleensä noin kuukauden ajan synnytyksestä. Jos äiti liikkuu enemmän, jälkivuoto voi hetkeksi lisääntyä. Tämä on vaaratonta, jos vuotoa ei tule runsaasti ja se vähenee tunnin parin sisällä liikunnan lopettamisesta. Runsas verinen vuoto voi olla merkki istukanpalan jäämisestä kohtuun. Jos vuoto on runsasta, soita synnytyssairaalan päivystykseen. Jälkivuodon aikana äiti on erityisen herkkä kohtutulehdukselle. Tämän vuoksi hygieniasta on syytä huolehtia tavallista tarkemmin. Side tulee vaihtaa usein eikä tamponien käyttöä suositella. Kohtutulehduksen oireita ovat jälkivuodon hajun muuttuminen epämiellyttäväksi, alavatsakipu ja kuume. Mikäli oireet ovat lieviä ja kuume alle 38°C, ota yhteyttä terveyskeskukseen. Mikäli kuumetta on 38°C tai enemmän, ota yhteyttä oman synnytyssairaalasi päivystyspoliklinikalle.

Vatsan toiminta ja peräpukamat

Synnytyksen jälkeen vatsan toiminta hidastuu ja toiminnan käynnistymiseen voi mennä useampi päivä. Runsaskuituinen ruoka, kuten hedelmät ja kokojyväviljatuotteet, riittävä juominen ja kävely riittävät usein käynnistämään normaalin vatsan toiminnan. Tarvittaessa voi myös käyttää ulostuslääkkeitä. Peräpukamat ovat tavallinen vaiva synnytyksen jälkeen. Ne ovat peräaukon suulla olevia pullistuneita laskimoita. Pukamat voivat olla varsin kivuliaita synnytyksen jälkeen ja erityisesti ulostamisen yhteydessä. Kipua voi helpottaa peräpukamavoiteilla tai supoilla. Usein vaiva kuitenkin paranee varsin pian synnytyksen jälkeen.

Välilihan ja emättimen limakalvon hoito synnytyksen jälkeen

Emättimeen tai välilihaan voi synnytyksessä tulla repeämä, joka vaatii sulavin ompelein tehtävän korjauksen. Alueella on erinomainen verenkierto, ja repeämä paranee yleensä hyvin eikä aiheuta pitkäaikaisia haittoja. Kivun lievittämiseksi voi tarvittaessa käyttää tavallisia tulehduskipulääkkeitä.

Vinkkejä repeämän paranemisen edistämiseen

  • Heti synnytyksen jälkeen tärkeintä paikallishoitoa on suihkuttelu lämpimällä vedellä jokaisen wc-käynnin yhteydessä. Saippuaa tai desinfioimisaineita ei tule käyttää ulkosynnyttimien tai emättimen alueella. Suihkuttelu ehkäisee tulehduksia, jotka voivat hidastaa paranemista.
  • Älä istu ommellun repeämän päällä pitkiä aikoja. Istuminen heikentää alueen verenkiertoa ja hidastaa paranemista. Käytä tarvittaessa tyynyä ja istumisen sijaan puoli-istuvaa asentoa, jolloin repeämän alueelle ei kohdistu suurta painetta.
  • Sulavat ompelet häviävät 23 viikon kuluessa. Tämän jälkeen kannattaa aloittaa alueen päivittäinen öljyhoito neutraalilla, hajustamattomalla apteekista saatavalla öljyllä. Öljy tekee syntyneestä arvesta joustavamman ja pehmeämmän.
  • Lapsivuodeaikana ulkosynnyttimien ja emättimen limakalvot voivat olla kuivat, ohuet ja arat esityisesti, mikäli kuukautiskierto ei ole vielä käynnistynyt ja täysimettää lasta. Tämä johtuu estrogeenin puutteesta. Limakalvoja voi helposti vahvistaa paikallisella estrogeenivoiteella, jota saa apteekista ilman reseptiä. Aloita hoito laittamalla voidetta emättimeen ja ulkosynnyttimiin joka ilta viikon ajan ja harvenna sen jälkeen käyttö 23 kertaan viikossa. Voiteen hormonimäärä ovat hyvin matala ja vaikutus paikallinen ja käyttö imetyksen aikana on turvallista.
  • Yhdyntöjen tullessa ajankohtaisiksi on synnytysrepeämän jälkeen erittäin suositeltavaa käyttää liukuvoidetta. Ensimmäiset yhdynnät voivat olla kivuliaita, mutta yleensä kipu on väliaikaista. Mikäli kipu jatkuu edellä mainituista hoidoista (öljy, paikallisestrogeeni, liukuvoide) huolimatta, on syytä hakeutua lääkäriin.

Peräaukon sulkijalihaksen repeämä

Peräaukon sulkijalihaksen repeämä syntyy noin yhdessä prosentissa alatiesynnytyksistä. Repeämä korjataan heti synnytyksen jälkeen ja se paranee useimmiten hyvin. Paraneminen tarkistetaan jälkitarkastuksessa, joka järjestetään synnytyssairaalassa äitiysneuvolan sijaan. Pitkäaikaisongelmat ovat erittäin harvinaisia ja niitäkin voidaan hoitaa. Kuntotumistalosta löytyy opas, josta saat itsehoito-ohjeita kuntoutumiseen synnytyksessä tulleen peräaukon sulkijalihaksen repeytymisen jälkeen.

Milloin yhteys lääkäriin?

Jos vähenevän jälkivuodon jälkeen vuoto muuttuu uudelleen runsaaksi, ota yhteys synnytyssairaalan päivystykseen. Mikäli äidillä esiintyy alavatsakipua, jälkivuoto muuttuu pahanhajuiseksi ja nousee kuume, saattaa kyseessä olla kohdun limakalvon tulehdus. Mikäli oireet ovat lieviä ja lämpö alle 38 °C, ota yhteyttä terveyskeskukseen. Mikäli kuumetta on 38 °C tai enemmän, ota yhteyttä synnytyssairaalasi päivystyspoliklinikalle. Jos sinulla on rinnassa punoittava, kuumottava ja kipeä alue sekä korkea kuume, kyseessä voi olla rintatulehdus.

 

Kyllä

Päivitetty