Raskauden ensimmäinen kolmannes

Alkuraskauden pahoinvoinnista kärsii suuri osa naisista. Muita alkuraskauden yleisiä oireita ovat voimakas väsymys, tihentynyt virtsaamistarve, rintojen kasvu ja aristus sekä alavatsakivut.

Säännölliset elämäntavat, riittävä lepo ja liikunta auttavat turvaamaan raskaana olevan jaksamista ja luovat myös lapsen kehitykselle ja kasvulle parhaat mahdolliset olosuhteet.

Raskausaikana keho on jatkuvassa muutostilassa

Aluksi muutokset eivät näy ulospäin, mutta monet kokevat muutoksia kehossaan alusta asti. Vaikka raskaus ei vielä näy ulospäin, alkuraskaus on usein hämmentävän tunnemyrskyn aikaa. Tietoisuus elämänmuutoksen suuruudesta, vaihtelevat tunteet vauvaa kohtaan, mahdolliset raskausoireet sekä huoli raskauden jatkumisesta ovat yhtä aikaa mielessä. Toisaalta jos raskausoireita ei vielä ole, raskaus voi tuntua epätodelliselta. Vauvan tarpeet tuovat raskauden alusta alkaen paineen muokata elämäntyyliä: ruokavalio, liikunta, lääkkeet, nautintoaineet, matkustaminen ja työnteko arvioidaan uudelleen ‑ tarve suojella vauvaa herää useimmissa voimakkaana.

Raskauden aikana psyyke ja keho voivat tuntua vierailta ja muutokset hallitsemattomilta

Ensisynnyttäjät ovat usein uudelleensynnyttäjiä enemmän uppoutuneita raskauteen ja kokevat voimakkaammin tunteiden ääripäitä, kuten iloa tai huolta vartalon muutoksista sekä ympäristön huomiosta. Joskus raskauteen liittyviä ristiriitaisia tunteita on vaikea tiedostaa ja tuntuu helpommalta keskittyä kehon tuntemuksiin. Tällöin kehoon keskittyminen voi ylikorostua, ja pienetkin tuntemukset ja muutokset voivat huolestuttaa. Osa naisista nauttii suuresti muuttuvasta vartalosta, ja raskaus ja synnytys koetaan naisellista itsetuntoa nostattavina kokemuksina. Raskaus voi olla korvaava kokemus omaan naisellisuuteen, jos naiseksi kasvaminen on ollut kovin ristiriitaista tai kivuliasta.

Mieli on useimmilla herkkä, ja kyky sietää pettymyksiä ja epämukavuutta heikkenee. Univaikeudet ovat yleisiä, ja keskittyminen voi olla vaikeaa. Havaintokyky muuttuu ja aistit herkistyvät, jolloin esimerkiksi hajut tuntuvat voimakkailta. Erilaisten tuntemusten intensiteetti saattaa hämmästyttää. Monet naiset ovat psykologisesti haavoittuvimmillaan juuri raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Mieleen saattaa tulla aiemmin piilossa pysyneitä muistoja ja tunne- ja itkuherkkyys saattavat yllättää.

Mitä pidemmälle raskaus etenee, sitä enemmän lapseen uskaltaa kiintyä

Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana lapsi koetaan vielä osaksi omaa kehoa, ei erilliseksi henkilöksi. Keskenmenon pelko sävyttää usein raskauden alkua. Raskausviikkojen edetessä keskenmenon riski pienenee.

Raskauden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana sikiölle kehittyvät kaikki tärkeät elimet ja rakenteet. Tänä aikana sikiö on herkimmillään ulkoisille tekijöille, kuten päihteille ja joillekin lääkkeille. Herkkyys ulkoisille tekijöille vähenee kolmannen raskauskuukauden aikana, mutta aivojen kehitys jatkuu edelleen koko raskauden ja myös ensimmäisten elinvuosien ajan.

 

Kyllä

Päivitetty  30.9.2021