Hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka

Hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka on Taysin naistentautien ja synnytysten vastuualueen erityispoliklinikka. Taysissa saa alkunsa vuodessa lähes 400 vauvaa lapsettomuushoidoilla.

Taysin hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikalla tehdään kolmasosa maamme julkisen sektorin hedelmättömyyshoidoista. Käytössämme on kaikki nykyaikaiset hoitomenetelmät ja toimintamme on tehokasta ja tuloksekasta.​

Toimimme Tays Keskussairaalan alueella Finn-Medi 4 -rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Katuosoitteemme on Arvo Ylpön katu 4, sisäänkäynti on Ensitien puolelta.

Hedelmättömyyshoitoihin ja diagnostiikkaan liittyvät laboratoriopalvelut tuottaa poliklinikan yhteydessä toimiva FimLab Hedelmöityshoitolaboratorio. Toimitilamme ovat uudet, viihtyisät ja toimivat.

Olemme lähetepoliklinikka, jonne potilaat tulevat terveyskeskus-, työterveys- tai yksityislääkärin tai toisen erikoispoliklinikan tai sairaalan lähetteellä. Vaativissa hedelmättömyyshoidoissa palvelemme koko erityisvastuualueelta (Pirkanmaa, Vaasa, Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme ja Satakunta) lähetettyjä potilaita. Tällaisia hoitoja ovat esimerkiksi koeputkihedelmöityshoidot, alkioiden ja sukusolujen pakastus sekä pakastetun alkion siirrot. Hedelmällisyyden säilyttämiseen tarkoitettuihin hoitotoimenpiteisiin potilaat tulevat lääkärin lähettäminä myös muualta Suomesta.

Hoitoon voi päästä lääkärin lähetteellä myös sairaanhoitopiirin ulkopuolella asuva potilas vapaan hoitopaikan valinnan perusteella.

Keitä hoidamme?

Potilaat lähetetään meille hedelmättömyyden, kuukautiskierron ongelmien , toistuvien keskenmenojen, endometrioosin ongelmatilanteiden, liiallisen karvankasvun sekä ehkäisyn ja hormonihoidon erityisongelmien vuoksi.

Vastaamme hedelmällisyyden säilyttämiseen tähtäävistä hoitotoimenpiteistä ennen hedelmällisyyttä uhkaavia hoitoja (solunsalpaaja-, sädehoito- tai leikkaushoito) ja tarvittaessa jatkoseurannasta ja hoitokäynneistä hoitojen jälkeen.

Naisen hedelmällisyyden säilyttämiseen liittyvistä hoitomenetelmistä, kuten munasolujen ja alkioiden pakastaminen sekä munasarjakudoksen pakastaminen, meillä on pitkä kokemus ja osaaminen. Sen tuloksena Suomen ensimmäinen pakastetun munasarjakudoksen takaisinsiirrosta alkunsa saanut lapsi syntyi vuonna 2016.

Asetuksen mukaisesti vastaamme myös valtakunnallisen jaon perusteella alueellemme kuuluvien transsukupuolisten henkilöiden hormonihoidon aloituksesta ja alkuseurannasta.

Poliklinikallamme toimivalla lapsi- ja nuorisogynekologian poliklinikalla hoidamme tyttöjen gynekologiaan liittyviä ongelmia. Näitä ovat esimerkiksi liian aikaisin tai myöhään tuleva murrosikä, kuukautishäiriöt, erityisryhmien ehkäisyongelmat sekä ulko- ja sisäsynnytinten rakenneongelmat.

Teemme hedelmöityshoitoja myös potilaille, joilla on todettu B- tai C-hepatiitti tai HIV. Heidän hoitonsa tapahtuu yhdessä hoitavien gastroenterologien tai infektiolääkäreiden kanssa.

Poliklinikallamme tehdään kaikki erilaiset tutkimus- ja hoitotoimenpiteet liittyen naisen ja miehen hedelmättömyyden tutkimiseen ja hoitoon.

Vaikeaa miehestä johtuvaa hedelmättömyyttä hoidamme sairaalamme urologian erikoislääkärin kanssa (kiveksien mikrodissektio eli mikroTESE).

Mikäli potilaamme hoito edellyttää muiden erikoisalojen osaamista, yhteistyö sairaalan eri poliklinikoiden kanssa sujuu saumattomasti. Potilaillamme on mahdollisuus saada tarvittaessa myös lähete psykiatrisen sairaanhoitajan tai seksuaaliterapeutin vastaanotolle.

Hoitoon pääsyn kriteerit

Poliklinikkamme toimintaa säätelevät hedelmöityshoitoja koskevat yhtenäiset julkisen sektorin kiireettömän hoidon perusteet ja laki hedelmöityshoidosta. Emme voi hoitaa hedelmättömyyttä poliklinikallamme, mikäli pariskunnalla on jo kaksi yhteistä lasta, tai jos hoidoissa tarvitaan luovutettuja sukusoluja.

Kansallisten julkisen puolen kriteerien mukaan naisen yläikäraja hedelmöityshoitoihin on 40 vuotta. Myös muut tekijät, jotka vaikuttavat hoitojen turvallisuuteen (vaikea ylipaino, muut sairaudet, aikaisemmat leikkaukset, kohdun vaikeat rakennepoikkeamat) ja onnistumisen todennäköisyyteen (alentunut munasarjojen toiminta, useat aikaisemmat tuloksettomat hoidot) vaikuttavat siihen, voidaanko hedelmöityshoitoja toteuttaa. Mahdollisen alkavan raskauden aiheuttamat äitiin tai lapseen kohdistuvat riskit huomioidaan myös ennen hoitopäätöksen tekemistä.

Toimintalukuja

Poliklinikallamme tehdään vuosittain noin 750 munasolukeräystä, noin 700 pakastealkionsiirtoa ja noin 400 inseminaatiohoitoa. Koeputkihedelmöityshoidon alkionsiirroista noin kolmasosa päätyy synnytykseen ja pakastealkionsiirroissa noin neljännes.

Suurin osa alkionsiirroista on yhden alkion siirtoja, joten kaksosraskauksia on synnytyksistä vain neljä prosenttia. Laboratoriollamme on käytössä kaikki tehokkaat alkioviljelyn menetelmät, kuten blastokystaviljely ja alkio- sekä munasolupakastuksessa nopea pakastus eli vitrifikaatio. Munasolujen keräyksiä ja alkion siirtoja teemme jokaisena arkipäivänä, mikä mahdollistaa joustavan toiminnan, ja tilanteen mukaan voimme siirtää alkioita 2 - 5 viljelypäivän jälkeen. Poliklinikallamme tehdään aktiivisesti hedelmöityshoitoihin liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä.

Hoitojen saatavuus

Poliklinikallemme pääsee hoitoon kolmen kuukauden kuluessa lähetteen saapumisesta. Ensimmäisellä vastaanottokäynnillä kartoitamme tilanteen ja teemme tutkimus- ja hoitosuunnitelman. Hoidot aloitetaan viivyttelemättä; ovulaationinduktio- ja inseminaatiohoidot voidaan tehdä jo seuraavassa kuukautiskierrossa ja koeputkihedelmöityshoitoon pääsee kolmen kuukauden sisällä.

Hoidossamme olevat potilaat maksavat lääkekustannuksien lisäksi vain poliklinikkamaksun käyntikerralta, mikä koskee myös toimenpidekäyntejä (esimerkiksi munasolujen keräys).

Henkilökunta

Poliklinikalla toimii neljä naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriä, joilla on lisääntymislääketieteen lisäkoulutus. Hoitajista osalla on sairaanhoitajan ja osalla kätilön koulutus, ja he kaikki ovat työskennelleet poliklinikallamme pitkään hankkien alan erityisosaamista.

Fimlab Hedelmöityshoitolaboratoriossa toimii kolme hedelmöityshoitobiologia ja neljä laboratoriohoitajaa/bioanalyytikkoa.

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018