Brakyhoito

Tervetuloa ulkoisen kemosädehoidon jälkeen brakyhoitoon Kuopioon.

KYS.jpg 

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa sinulla on mahdollisuus saada kohdunkaulasyövän hoitoon modernia brakyhoitoa eli ontelon- ja kudoksensisäinen sädehoitoa ulkoisen kemosädehoidon jälkeen. Brakyhoito on tärkeä osa kohdunkaulasyövän sädehoitoa, jolla ulkoisen sädehoidon jälkeinen jäännöskasvain tuhotaan.

Brakyhoito

Brakyhoitoa käytetään kohdunkaulasyövän hoidossa ulkoisen kemosädehoidon jälkeen silloin, kun kyseessä on paikallisesti kohdunkaulan vieruskudoksiin, emättimeen tai imusolmukkeisiin levinnyt tauti.

Brakyhoidosta käytetään myös nimiä lyhytetäisyyksinen sädehoito, täsmäsädehoito, tyköhoito tai brakyterapia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että säteilylähde viedään kehon luonnolliseen onteloon (emätin, kohtuontelo) tai neuloilla suoraan kasvainkudokseen sisälle.

Brakyhoito annetaan nopeasti ulkoisen kemosädehoidon (kohdunkaulakasvaimen ja lantioon imusolmukkeiden alueelle annettu ulkoinen sädehoito yhdistettynä viikoittaiseen solunsalpaajahoitoon) jälkeen.

Kemosädehoidon saat lähimmässä yliopistollisessa - tai keskusairaalassasi jossa on sädehoitolaitteisto. Kemosädehoidon ja brakyhoidon kombinaatiolla tähdätään potilaan parantumiseen.

Mikäli ulkoisen kemosädehoidon ja brakyhoidon yhdistelmällä saavutetut säteilyannokset ovat hoitosuositusten mukaiset, myös hoitotulokset ovat hyvät. Brakyhoidon osuus emokasvaimen hyvien säteilyannosten saavuttamisessa on erittäin iso, ja riittävien annosteavoittaminen brayhoidolla vaatii kokeneen moniammatillisen hoitoryhmän ja erikoisvälineet.

Ontelonsisäisen sädehoidon lisäksi kudoksensisäisten neulojen käyttäminen on usein välttämätön edellytys hyville tuloksille; neulojen käyttäminen hoidossa auttaa myös vähentämään säteilyn haittoja viereisiin, terveisiin elimiin (rakko ja suoli). Pelkästään ulkoisen sädehoidon lisäannoksella ei päästä yhtä hyviin säteilyannoksiin kuin onnistuneella brakyhoidolla.

Lue lisää:

Brakyhoito (KYS)