Raskausdiabetes digihoitopolku KYS

Raskausdiabetes digihoitopolku on KYSin naisten poliklinikan tarjoama palvelu raskausdiabetes asiakkaille.

Neuvolan terveydenhoitaja tekee sinusta lähetteen KYSin naisten poliklinikalle raskausdiabeteksen vuoksi. Sinun on mahdollista valita joko sähköinen tai perinteinen asiointitapa.

Digihoitopolku on luotettava yhteydenpito- ja tiedonvälityskanava asiakkaan, diabeteskätilön ja lääkärin välillä. Se tarjoaa henkilökohtaista ja luottamukseen perustuvaa tietoa.

Haitarin otsikkotaso2
Meille hoitoon

Terveydenhoitaja tekee lähetteen asiakkaasta naisten poliklinikalle raskausdiabeteksen vuoksi. Lähetteessä tulee olla tiedot asiakkaan suostumuksesta digihoitopolulla asiointiin, sähköpostiosoite, puhelinnumero ja asiointikieli. Raskausdiabetes digihoitopolku on toistaiseksi vain suomenkielisenä ja näin ollen palvelun käyttö edellyttää sujuvaa suomen kielen taitoa.

Terveydenhoitaja ohjeistaa asiakasta verensokerin vuorokausikäyrän tekemiseen ja tulosten merkitsemiseen Terveyskylän päiväkirjaan. Hän ohjaa myös täyttämään esitieto-, ravitsemus- ja liikuntakyselyt digihoitopolulla. Verensokeriarvojen siirtämiseen asiakas voi halutessaan ladata mobiilisovelluksen Play Kaupan tai App Storen kautta.

Naisten poliklinikalla asiakas liitetään raskausdiabetes digihoitopolulle ja hän saa sähköpostitse ohjeet digihoitopolulle kirjautumiseen. Asiakkaan täyttämät tiedot ovat nähtävillä diabeteskätilöllä ennen ensimmäistä yhteydenottoa asiakkaaseen.

Viestitoiminnon kautta kannustetaan ja motivoidaan asiakasta hyvään omahoitoon sekä annetaan ohjeita. Yhteydenpito hoitopaikkaan on mutkatonta, ei sidottua aikaan tai paikkaan. Diabeteskätilö vastaa asiakkaan lähettämään viestiin 3 päivän sisällä.

Viestitoimintoa asiakas käyttää raskausdiabetekseen liittyvien asioiden viestimiseen. Huomioi, että akuutissa tilanteessa asiakkaan tulee ottaa yhteyttä omaan neuvolaan tai KYSin naisten akuuttikeskukseen viestin lähettämisen sijaan.

Digihoitopolun sisältö

Annetut ohjeet jäävät kirjallisesti näkyviin raskausdiabetes digihoitopolulle, näin ollen asiakas voi palata niihin tarvittaessa. Digihoitopolulla on tietoa raskausajan ravitsemus- ja liikuntasuosituksista sekä ravitsemusterapeutin tekemät videot ruokailuista. Sieltä löytyy myös sikiön kasvu- ja kehitysosio, josta saa luotettavaa tietoa elintapojen ja verensokeritasapainon vaikutuksista sikiöön. Polulla kerrotaan myös synnytykseen valmistautumisesta sekä vastasyntyneen ja äidin seurannasta ja hoidosta synnytyksen jälkeen.

Asiakkaan ohje raskausdiabetes digihoitopolulle

Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) naisten poliklinikalla on käytössä raskausdiabetes digihoitopolku sähköistä asiointia varten. Tämä mahdollistaa sinulle joustavan yhteydenpidon diabeteskätilön kanssa ajasta ja paikasta riippumatta. Digihoitopolulla saat luotettavaa tietoa raskausdiabeteksesta ja sen hoidosta sekä palautetta ravitsemus- ja liikuntatottumuksistasi täyttämiesi tietojen perusteella.

Raskausdiabetes digihoitopolun käyttäjänä tallennat verensokeriarvosi diabeteskätilön nähtäväksi Terveyskylän päiväkirjaan. Kirjaamiesi verensokeriarvojen perusteella sinulle laaditaan jatkohoitosuunnitelma ja saat henkilökohtaista ohjausta. Yhteydenpito sinun ja diabeteskätilön välillä tapahtuu viestitoiminnon kautta.

Mobiilisovellus

Voit ladata älypuhelimellesi Terveyskylän päiväkirja mobiilisovelluksen App Store tai Google Play sovelluskaupoista helpottaaksesi verensokeriarvojen tallentamista ammattilaisen nähtäväksi.

Ongelmatilanteet

Digihoitopolkua koskevissa ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä:

  • diabeteskätilöön digihoitopolun viestitoiminnolla tai
  • soittamalla naisten poliklinikalle arkisin klo 8.00 – 12.00 numeroon 044-7172704
Digihoitopolulle kirjautuminen

Lähetteen saavuttua naisten poliklinikalle sinulle aktivoidaan raskausdiabetes digihoitopolku Terveyskylä.fi Omapolku-palveluun. Saat sähköpostiin ilmoituksen ja kirjautumisohjeet, kun digihoitopolku on aktivoitu. Aktivointi tapahtuu viimeistään 72 tunnin kuluttua lähetteen saapumisesta. Sen jälkeen voit kirjautua digihoitopolulle sinulle saapuneen sähköpostin kautta tai voit kirjautua palveluun seuraavasta linkistä:

Ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä sinun tulee rekisteröityä. Tarvitset rekisteröitymiseen ja kirjautumiseen suomalaiset pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen varmennekortin. Kirjautumisen jälkeen pääset KYS Raskausdiabetes digihoitopolulle kohdasta ”omat digihoitopolut”. Tarkempiin kirjautumisohjeisiin pääset seuraavasta linkistä:

Perinteinen asiointitapa

Perinteisessä asiointitavassa diabeteskätilö soittaa sinulle, kysyy puhelimitse verensokerin vuorokausikäyrän ja ruokapäiväkirjan tulokset sekä antaa ohjeita ja suunnittelee jatkoajanvaraukset.

Naistalo.fi avoimet sivut ovat aina käytössäsi. Sivuilta löydät luotettavaa tietoa raskaudesta ja synnytyksestä.

raskausdiabetes; GDM; sähköiset palvelut; Digihoitopolku

Kyllä

Päivitetty  10.12.2021