Kohdunkaulansyövän sädehoito eli brakyhoito

Tervetuloa ulkoisen kemosädehoidon jälkeiseen kohdunkaulansyövän hoitoon eli brakyhoitoon KYSiin.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa sinulla on mahdollisuus saada kohdunkaulasyövän hoitoon modernia brakyhoitoa eli ontelon- ja kudoksensisäinen sädehoitoa ulkoisen kemosädehoidon jälkeen. Brakyhoito on tärkeä osa kohdunkaulasyövän sädehoitoa, jolla ulkoisen sädehoidon jälkeinen jäännöskasvain tuhotaan.

Haitarin otsikkotaso2
Mitä brakyhoito on?

Brakyhoitoa käytetään kohdunkaulasyövän hoidossa ulkoisen kemosädehoidon jälkeen silloin, kun kyseessä on paikallisesti kohdunkaulan vieruskudoksiin, emättimeen tai imusolmukkeisiin levinnyt tauti.

Brakyhoidosta käytetään myös nimiä lyhytetäisyyksinen sädehoito, täsmäsädehoito, tyköhoito tai brakyterapia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että säteilylähde viedään kehon luonnolliseen onteloon (emätin, kohtuontelo) tai neuloilla suoraan kasvainkudokseen sisälle

Miten brakyhoito toteutetaan?

Brakyhoito annetaan nopeasti ulkoisen kemosädehoidon (kohdunkaulakasvaimen ja lantioon imusolmukkeiden alueelle annettu ulkoinen sädehoito yhdistettynä viikoittaiseen solunsalpaajahoitoon) jälkeen. Kemosädehoidon saat lähimmästä yliopistollisesta sairaalasta tai keskusairaalasta, jossa on sädehoitolaitteisto. Kemosädehoidon ja brakyhoidon kombinaatiolla tähdätään potilaan parantumiseen.

Ontelonsisäisen sädehoidon lisäksi kudoksensisäisten neulojen käyttäminen on usein välttämätön edellytys hyville tuloksille; neulojen käyttäminen hoidossa auttaa myös vähentämään säteilyn haittoja viereisiin, terveisiin elimiin (rakko ja suoli). Pelkästään ulkoisen sädehoidon lisäannoksella ei päästä yhtä hyviin säteilyannoksiin kuin onnistuneella brakyhoidolla.

Ketkä brakyhoitoa toteuttavat?

Hyvin toteutuneella ja hoitosuositusten mukaisilla ulkoisen kemosädehoidon ja brakyhoidon yhdistelmällä saavutetaan hyvät hoitotulokset. Braykyhoito vaatii kokeneen moniammatillisen hoitoryhmän ja erikoisvälineet.

kemosädehoito; täsmäsädehoito; brakyhoito; kohdunkaulan syöpä

Kyllä

Päivitetty  10.12.2021