BABYSCREEN tutkimus

Haluatko osallistua tutkimukseen, jossa selvitämme lapsesi perinnöllistä alttiutta sairastua tyypin 1 diabetekseen ja keliakiaan?

BABYSCREEN on Helsingin yliopiston ja HUSin tutkimus, jonka tavoitteena on tunnistaa lapset, joilla on perinnöllinen alttius sairastua tyypin 1 diabetekseen tai/ja keliakiaan, ja todeta nämä sairaudet mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Lapsuusiässä alkava tyypin 1 diabetes on Suomessa yleisempi kuin missään muussa maassa. Myös keliakiaan sairastuminen on lisääntynyt Suomessa. Perintötekijät yhdessä ympäristötekijöiden kanssa vaikuttavat riskiin sairastua näihin sairauksiin.

Voitte ilmoittautua seulontatutkimukseen, jos synnytyssairaalanne on Naistenklinikka tai Espoon sairaala ja asutte Suomessa. Lapsen tyypin 1 diabetekselle ja keliakialle altistavia perintötekijöitä selvitetään syntymän jälkeen napanuorasta otettavasta verinäytteestä. Mikäli lapsellanne todetaan näille sairauksille altistavia perintötekijöitä, pyydämme lastanne osallistumaan seuranta-tutkimukseen. Osallistuminen on vapaaehtoista.

Mikäli kiinnostuitte tutkimukseen osallistumisesta tai haluatte lisätietoja, pyydämme teitä ystävällisesti tutustumaan yksityiskohtaisempaan tutkimustiedotteeseen tai ottamaan yhteyttä tutkimushoitajaan sähköpostitse tai puhelimitse.

Lisätietoja:
Tutkimushoitajat:
Henni Haapala, Naistenklinikka, puh. 050 556 0362 Maria Ranta, Naistenklinikka ja Espoon sairaala, puh. 050 5202478 Elisa Taylor, Espoon sairaala, puh. 050 556 0368
Sähköposti: pedia-babyscreen@helsinki.fi
Tähän tutkimukseen on mahdollista antaa sähköinen suostumus HUS Raskauspolulla.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Päivitetty  4.2.2020