Usein kysyttyä

Mitä eroa on eri keskeytysmenetelmillä?

Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys perustuu kahden eri lääkkeen yhteisvaikutukseen, mifepristonin ja misoprostolin. Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys onnistuu myös osittain kotona, mikäli raskaudenkesto on alle 9 viikkoa. Mikäli raskaudenkesto on yli 9 viikkoa, tehdään lääkkeellinen keskeytys sairaalassa poliklinikalla tai osastolla. Imukaavinnalla tehtävä raskaudenkeskeytys on kirurginen toimenpide, joka tehdään nukutuksessa sairaalassa. Yksityiskohtaisempaa tietoa eri menetelmistä löydät Raskaudenkeskeytys Käypä hoito – suosituksesta.

Voinko jatkaa imettämistä normaalisti keskeytyslääkkeiden oton jälkeen?

Voit jatkaa imetystä normaalisti.

Milloin vuoto alkaa? Millainen on vuodon määrä?Kuinka kauan vuoto kestää? 

Vuodon alkaminen on yksilöllistä. Lääkkeellisen keskeytyksen yhteydessä noin puolella naisista vuoto alkaa jo Mifepristonen oton jälkeen. Osalla vuoto alkaa vasta Cytotecien oton jälkeen. Vuodon alkamista voi odottaa 2-3 vuorokautta. Mikäli vuoto ei ala tai jää niukaksi tulee olla yhteydessä keskeytyssairaalaan. 

Vuodon pitäisi alkuun olla runsaampaa kuin kuukautiset ja mukana voi olla hyytymiä. Ensimmäisinä päivinä vuoto on runsaampaa, jonka jälkeen niukkenee.

Vuodon kesto on yksilöllistä. Vuodon kesto riippuu myös keskeytystavasta. Lääkkeellisen keskeytyksen jälkeen vuoto voi kestää 6 vrk – 6 viikkoa. Imukaavinnan jälkeen vuoto kestää keskimäärin 3- 10 vuorokautta.

Kipua? Mitä kipulääkkeitä voin käyttää?

Kivun kokemus on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat monet tekijät. On täysin normaalia, että kipu on lievää.

Raskaudenkeskeytyksen yhteydessä on tärkeää huolehtia myös riittävästä kivunlievityksestä. Kotona voit ottaa ibuprofeenia 600mg- 800mg (esim. Burana®, Ibumax®, Ibuxin®…) sekä parasetamolia 1g (esim. Panadol®, Paratabs®, Paramax®…) molempia kahdeksan tunnin välein. Lääkäri on saattanut määrätä sinulle jotain toista kipulääkettä. Käytä lääkärin määräämää kipulääkettä reseptin ohjeen mukaan.

Lisäksi voit kokeilla lääkkeettömiä kivunlievitysmenetelmiä, kuten lämmintä kaurapussia tai suihkua sekä liikkumista. Mikäli nämä keinot eivät riitä, ole yhteydessä Naistentautien poliklinikalle.

Cytotec-tabletti tuli lähes sulamattomana ulos emättimestä. Pitääkö lääke uusia?

Yleensä lääke on ehtinyt kuitenkin jo imeytyä riittävästi, jos se on ollut emättimessä vähintään tunnin. Mikäli vuoto ei ala 2-3 päivän kuluessa, ota yhteyttä Naistentautien poliklinikkaan.

Vuoto on jo alkanut. Miten laitan Cytotecit kielen alle?

Laita kaksi tablettia kielen alle ja odota 20 minuuttia. Sen jälkeen laita toiset kaksi tablettia kielen alle ja odota 20 minuuttia.

Olen saanut Mifepristonen ja vuoto alkanut. Onko normaalia? Pitääkö ottaa Cytotecit?

Noin puolella naisista alkaa niukka vuoto jo Mifepristonen oton jälkeen. Toisilla vuoto voi olla runsaampaa. On kuitenkin tärkeää, että otat Cytotecit suunnitellusti jotta kohtu varmasti tyhjenee.

Hajua vuodossa? Miten tunnistan tulehduksen oireet?

Paha haju vuodossa, kuume ja/tai uudelleen paheneva alavatsakipu ovat merkkejä mahdollisesta tulehduksesta. Ole yhteydessä Naistentautien poliklinikalle mikäli sinulle tulee näitä oireita.

Voinko käyttää alkoholia lääkkeiden ottamisen jälkeen?

Emme suosittele alkoholin käyttöä raskaudenkeskeytyksen aikana.

Kuinka pian voi tulla raskaaksi uudelleen?

Raskaudenkeskeytyksen jälkeen ensimmäinen ovulaatio tapahtuu jo noin 2 viikkoa ennen ensimmäisiä kuukautisia. Mikäli olet ollut yhdynnässä etkä ole aloittanut ehkäisyä ohjeen mukaan, raskaus on mahdollinen. Kannattaa tehdä raskaustesti kotona ja mikäli se on positiivinen, ota yhteyttä omaan lääkäriisi.

Milloin aloitan ehkäisyn keskeytyksen jälkeen?

Minipillerit, e-pillerit, ehkäisyrenkaan ja -laastarin voit aloittaa keskeytyspäivänä tai viimeistään seuraavana aamuna.

Raskaudenkeskeytyksen jälkeen ensimmäinen ovulaatio tapahtuu jo noin 2 viikkoa ennen ensimmäisiä kuukautisia. Mikäli olet ollut yhdynnässä etkä ole aloittanut ehkäisyä ohjeen mukaan, raskaus on mahdollinen. Kannattaa tehdä raskaustesti kotona ja mikäli se on positiivinen, ota yhteyttä omaan lääkäriisi.

Milloin kierukan voi asettaa?

Kierukan voi asettaa, kun raskaus on keskeytynyt. Mikäli sinulle tehdään raskaudenkeskeytys imukaavinnalla, voidaan kierukka asettaa toimenpiteen yhteydessä.

Milloin ehkäisykapselin voi asettaa?

Ehkäisykapseli voidaan asettaa raskaudenkeskeytyspäivänä tai myöhemmin avoterveydenhuollossa. Mikäli kapseli asetetaan vasta keskeytyksen jälkeen, tulee sinun huolehtia ehkäisystä muulla luotettavalla tavalla asetukseen asti.

Voinko saada lapsia tulevaisuudessa?

Raskaudenkeskeytys ei aiheuta hedelmättömyyttä tai lisää keskenmenojen tai kohdunulkoisen raskauden riskiä. Toistuvien kirurgisten kaavintojen jälkeen ennenaikaisen synnytyksen ja hedelmällisyyttä heikentävien kohdun kiinnikkeiden riski voi olla kohonnut. Raskauden keskeytyksen komplikaationa pitkään jatkunut tai toistuvat kohdun tulehdukset voivat vaurioittaa kohdun limakalvoa ja siten heikentää uuden raskauden mahdollisuutta.Edellinen sivuPalaa osion etusivulle

 


 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018