Uni ja hedelmällisyys

Riittävä uni tukee terveyttä ja hyvinvointia sekä auttaa suojaamaan hedelmällisyyttä. Unettomuus ja stressi liittyvät usein yhteen.

​​​​​​Uni on tärkeä osa fyysistä ja psyykkistä terveyttä ja hyvinvointia. Riittävän pitkä ja laadukas uni sekä naisella että miehellä on tutkimusten mukaan hedelmällisyyttä suojaava tekijä. Vakava unihäiriö, samoin kuin psyykkinen stressi, saattaa vaikuttaa lisääntymishormonien toimintaan ja sitä kautta naisilla kuukautiskiertoon ja miehillä siemennesteen laatuun. Hormonitoiminnan häiriön lisäksi unettomuudella on yhteys metabolisiin poikkeamiin ja sitäkin kautta hedelmällisyyteen. Unihäiriön kohdennettu hoitaminen voi siis olla apuna hedelmällisyyden ja elämänlaadun parantamisessa. Miehillä, joilla on hypogonadismia eli testosteronin puutetta, erektiohäiriöitä ja hedelmättömyyttä, on kiinnitettävä huomiota mahdolliseen ylipainoon ja heidät on syytä tutkia myös uniapnean varalta.

Unen ja hedelmällisyyden välinen suhde on kuitenkin vielä suurelta osin tuntematon sekä naisten että miesten kohdalla, eikä yhteyttä ole todettu kaikissa tutkimuksissa. Tästä huolimatta voidaan todeta, että riittävä uni suojaa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia ja sitä kautta myös lisääntymisterveyttä ja hedelmällisyyttä. 


​​Mieti...

Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä riittävän unen varmistamiseksi

Kuinka monena aamuna viikossa koet itsesi pirteäksi herättyäsi

Kuinka monta kertaa viikossa sinulla ei ole vaikeuksia nukahtaa iltaisin

Mitä olet tehnyt sill​oin eri tavalla, kun heräät pirteänä/nukahdat helposti?


Edellinen sivuSeuraava sivu

 
 

Kyllä

Päivitetty  29.5.2019