
Ympäristön muutokset, paineet ja vaatimukset aiheuttavat psykologista stressiä. Stressi voi pahimmillaan vaikuttaa hedelmällisyyteen sekoittamalla aivolisäkkeen säätelyjärjestelmää. Tuolloin sukuhormoneita stimuloivien aivolisäkehormonien pulssittainen säätelyjärjestelmä häiriintyy ja tämän seurauksena voi tapahtua häiriöitä munarakkulan kypsymisessä ja irtoamisessa. Merkkinä siitä voi olla kuukautiskierron pitkittyminen tai kuukautisten jääminen kokonaan pois. Psyykkinen kuormittuminen lisää myös stressihormonina tunnetun kortisolin erittymistä lisämunuaiskuoresta. Kortisolin erityksen lisääntyminen ja oksidatiivinen stressi voivat heikentää munasolujen laatua.
Myös miehen stressivaikutusten on oletettu välittyvän hypotalamus-aivolisäke-kives-akselin kautta. Häiriö hormonien säätelyjärjestelmässä saattaa vähentää mieshormoni testosteronin tuottoa ja vaikuttaa sitä kautta siittiötuotantoon.
Stressin vaikutus hedelmällisyyden alenemiseen ei yleensä ole pysyvä ja jos naisella kuukautiskierron häiriö ei palaudu tilanteen helpotuttua, suurin osa pareista saa avun hedelmöityshoidoista. Tutkimukset psyykkisen stressin vaikutuksista hedelmöityshoidon tuloksiin ovat ristiriitaisia eikä selkeää yhteyttä ole todettu.
Vaikka stressi ei ole raskauden alkamiseen vaikuttava ainoa tai tärkein syy, pariskunnan molempien osapuolten henkisen kuormituksen väheneminen saattaa parantaa hedelmällisyyttä.
Mieti...
Millaisia voimavaroja ja hyvinvointia tukevia tekijöitä elämässäsi on? Mitkä tekijät kuluttavat voimavarojasi ja tuovat stressiä? Miten voisit lisätä stressiä vähentäviä tekijöitä? Mitä voisit tänään tehdä huolehtiaksesi voimavarojesi riittävyydestä?
|