Laskeuman syyt ja oireet

Lantionpohjaa rasittavat tekijät altistavat laskeumalle. Raskaudet ja synnytykset sekä ikääntyminen ovat suurimpia riskitekijöitä. Muita riskitekijöitä ovat raskas ruumiillinen työ, krooninen yskä, yksilöllinen sidekudosheikkous sekä ylipaino.

Oireet

Lantionpohjan elinten laskeumat voivat heikentää elämänlaatua ja oireet saattavat rajoittaa päivittäistä elämää, kuten esimerkiksi työstä suoriutumista tai rajoittaa liikuntamahdollisuuksia.

Oirekuva vaihtelee pullistuvan seinämän mukaan. Kaikille laskeumille on tyypillistä paineen tunne, joka on usein aamulla helpompi ja päivän pystyasennon vuoksi illalla hankalampi. Alavatsalla ja selässä voi tuntua ajoittain kipua. Etenkin emättimen ulkopuolelle ulottuvassa laskeumassa limakalvot voivat ärtyä ja tehdä kipua ja kirvelyä. Laskeumatyypistä riippuen, laskeuma voi myös aiheuttaa virtsaamisen tai ulostamiseen liittyviä ongelmia. Laskeuma voi aiheuttaa hankaluuksia myös yhdynnän aikana ja vaikuttaa kielteisesti seksuaalisuuteen.

Yleisimmät riskitekijät ovat

  • ylipaino
  • pysyvästi tai toistuvasti vatsaonteloon painetta nostavat tilanteet, kuten esimerkiksi
    • raskas ruumiillinen työ
    • krooninen yskä/astma
  • yksilöllinen sidekudosheikkous, perimä
  • raskaudet ja synnytykset
  • ikääntyminen
  • aiemmat leikkaukset

Milloin yhteys lääkäriin?

Mikäli laskeuma aiheuttaa elämänlaatua heikentäviä oireita on syytä hakeutua lääkäriin. Peilillä katsoen voi itse nähdä ja koittaen tuntea emättimen suulla pullistuman. Pullistuma on yleensä painovoiman vuoksi illalla selkeämmin todettavissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että kyseessä on vaaraton vaiva.

Hoitoon voi hakeutua terveysaseman tai yksityislääkärin kautta, missä lääkäri arvioi erikoissairaanhoitoon lähettämisen tarpeellisuuden.

Lääkärin vastaanotolla

Lääkäri diagnosoi laskeuman vastaanotolla gynekologisessa tutkimuksessa. Asento, vuorokauden aika (aamu vai ilta) ja mahdollinen edeltävä rasitus vaikuttavat laskeumaan ja siksi tutkimuksen aikana potilasta pyydetään voimakkaasti ponnistamaan laskeuman todellisen vaikeusasteen määrittämiseksi.

 

Kyllä

Päivitetty  29.5.2019