Riskitekijät

Ulkosynnytinsyövän riski lisääntyy ikääntymisen myötä. Riskiä lisäävät myös tupakointi, ulkosynnyttimien ihosairaudet kuten valkojäkälä sekä genitaalialueen HPV-infektio.

​​​​​

Ikääntyminen on ulkosynnytinsyövän samoin kuin monen muunkin syövän riskitekijä. Lähes 70 % ulkosynnytinsyövistä todetaan yli 65-vuotiailla. Väestön ikääntyminen lisää syöpätapauksia, mutta mekanismit jotka johtavat riskin lisääntymiseen iän myötä ovat kuitenkin pääosin tuntemattomia.  

Tupakoinnin ja erityisesti tupakoinnin ja samanaikaisen HPV-infektion on todettu lisäävän ulkosynnytinsyövän riskiä. Tämä riskin lisääntyminen näyttää toteutuvan erityisesti nuoremmilla ulkosynnytinsyöpäpotilailla joista usealla on aiemmin ollut HPV-infektion aiheuttamia solumuutoksia kohdunkaulakanavassa; nykyisin jo 10 % ulkosynnytinsyövistä todetaan alle 40-vuotiailla.

Muita ulkosynnytinsyövän riskiä lisääviä tiloja ovat eri ihosairaudet ulkosynnyttimien alueella; dystrofiat, vulviitit ja erityisesti LS eli valkojäkälä; arviolta neljässä prosentissa valkojäkälälöydöksistä tapahtuu syöväksi kehittyminen 12 vuoden aikana.

Ulkosynnyttimien alueella esiintyy myös ns. syövän esiasteita, joista osa liittyy HPV-infektioon ja osa ihosairauksiin kuten valkojäkälä. Näiden tilojen taudinmääritys, hoito ja seuranta tulee tapahtua naistentautiyksikössä.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 

 

Päivitetty