Riskitekijät

Ulkosynnytinsyövän riski lisääntyy ikääntymisen myötä. Riskiä lisäävät myös tupakointi, ulkosynnyttimien ihosairaudet kuten valkojäkälä sekä genitaalialueen HPV-infektio.

Ikääntyminen on ulkosynnytinsyövän, samoin kuin monen muunkin syövän, riskitekijä. Lähes 70 % ulkosynnytinsyövistä todetaan yli 65-vuotiailla. Väestön ikääntyminen lisää syöpätapauksia, mutta mekanismit, jotka johtavat riskin lisääntymiseen iän myötä, ovat kuitenkin pääosin tuntemattomia.

Tupakoinnin ja erityisesti tupakoinnin ja samanaikaisen HPV-infektion on todettu lisäävän ulkosynnytinsyövän riskiä. Tämä riskin lisääntyminen näyttää toteutuvan erityisesti nuoremmilla ulkosynnytinsyöpäpotilailla, joista usealla on aiemmin ollut HPV-infektion aiheuttamia solumuutoksia kohdunkaulakanavassa. Nykyisin jo 10 % ulkosynnytinsyövistä todetaan alle 40-vuotiailla.

Muita ulkosynnytinsyövän riskiä lisääviä tiloja ovat eri ihosairaudet ulkosynnyttimien alueella, kuten dystrofiat, vulviitit ja erityisesti LS eli valkojäkälä. Arviolta neljässä prosentissa valkojäkälälöydöksistä tapahtuu syöväksi kehittyminen 12 vuoden aikana.

Ulkosynnyttimien alueella esiintyy myös niin sanottuja syövän esiasteita, joista osa liittyy HPV-infektioon ja osa ihosairauksiin kuten valkojäkälä. Näiden tilojen taudinmääritys, hoito ja seuranta tulee tapahtua naistentautiyksikössä.

 

Kyllä

Päivitetty  4.12.2019