Oireet ja toteaminen

Krooninen kutina (45 %), kirvely, parantumaton haavauma (14 %), verinen vuoto ja suurentuneet nivustaipeen imusolmukkeet ovat ulkosynnytinsyövän tavallisimpia oireita. Syövän toteaminen perustuu aina koepalan mikroskooppiseen tutkimukseen.

​​​​​​​​​​​​​​

Ulkosynnyttimien kutina on ulkosynnytinsyövän tavallisin oire. Oireen vaikeusaste voi vaihdella ajanjaksosta toiseen ja usein oiretta on hoidettu huonolla menestyksellä esimerkiksi hiivalääkityksellä tai oireen on tulkittu johtuvan ihon kuivumisesta. Taudinmäärityksen viivästymisen estämiseksi onkin tärkeää, että pitkittyneen oireen selvittelyssä muistetaan ulkosynnytinsyövän mahdollisuus. Kipu, virtsaamisvaikeudet ja esimerkiksi verenvuoto ulostamisen yhteydessä voivat olla merkkejä taudin leviämisestä ympäröiviin elimiin.

Ulkosynnyttimien syövän taudinmääritys perustuu epäilyttävältä alueelta otettavaan koepalaan. Koepala tulee pyrkiä ottamaan koko muutoksen paksuudelta paikallispuudutuksessa. Koepalan otto on mahdollista perusterveydenhuollossa, työterveyshuollossa tai yksityislääkärillä. Mikäli koepala paljastaa pahanlaatuisen kasvaimen, on jatkohoito ohjattava leikkaavaan naistentautiyksikköön. Lähete naistentautiyksikköön on tarpeen myös tilanteissa joissa koepaloissa ei syöpää löydy, mutta oireet jatkuvat hankalina.

 

Kyllä

Päivitetty  3.12.2019