Oireet

Munasarjasyövälle ei ole mitään tyypillistä, sille erityisesti spesifistä oiretta. Vaivat voivat olla hyvin monenlaisia ja ilmaantuvat usein vasta siinä vaiheessa kun tauti on jo vatsaontelon alueelle laajasti levinnyt.

Silloin oireena ovat vatsakipu, vatsan turpoaminen sinne kehittyneen kasvaimen tuottaman nesteen vuoksi ja toisinaan itse kasvainkin voi tuntua ja näkyä vatsanpeitteiden alla. Kasvaimen painaessa virtsarakkoa tai suolta voi esiintyä tihentynyttä virtsaamistarvetta tai suolen toiminnan muutoksia, joko ummetusta, kramppimaisia kipuja tai uloste on ohutta nauhamaista tai ripulinomaista. Kasvain voi myös painaessaan vaikeuttaa alaraajojen laskimokiertoa ja aiheuttaa syvän laskimotukoksen. Jopa keuhkoveritulppa voi olla ensimmäisenä oireena munasarjasyövästä. Taudin edetessä voi esiintyä yleiskunnon heikkenemistä, painon laskua, väsymystä ja voimattomuutta.

Koska munasarjasyövälle ei ole yrityksistä huolimatta pystytty kehittämään sellaista tehokasta seulontamenetelmää, kuten esimerkiksi kohdunkaulan syöpään ja rintasyöpään, olisi yllä esitettyjen oireiden ilmaantuessa syytä hakeutua viivyttelemättä tutkimuksiin. Etenkin jos oireita esiintyy vaihdevuosi-iän jälkeen ja ne ovat toistuvia tai kestävät yli 2-3 viikkoa.

Perusterveydenhuollossa jo pelkkä kliininen tutkimus voi paljastaa epäilyn kasvaimesta. Lisäksi kokovatsan ultraäänitutkimus on hyvä diagnostinen ensilinjainen tutkimus ja rasittaa potilasta varsin vähän.

munasarjasyöpä

Kyllä

Päivitetty  3.12.2019