Granuloosasolukasvaimet

​​​​​​​Granuloosasolukasvaimet edustavat yleisintä tyyppiä niistä kasvaimista, jotka syntyvät munasarjan muista rakenteista, jotka voivat olla joko hormoneita tuottavia soluryhmiä tai tukikudoksen rakenteita.​

Granuloosasolulähtöiset kasvaimet muodostavat noin 70 % kaikista näistä ”välitilan” kasvaimista. Granuloosasolukasvaimia tavataan kaikenikäisillä, mutta useimmin kuitenkin ikäryhmässä 20–50 vuotta. Ne tuottavat estrogeenia ja voivat siitä syystä rehevöittää kohdun limakalvoa, jolloin oireena on poikkeava verinen vuoto kohdusta. Itse kasvain voi oireilla ylimääräisenä möykkynä vatsanpeitteiden alla.

Gynekologisessa tutkimuksessa kasvain on tunnettavissa ja ultraäänellä katsottaessa sen rakenteissa on tyyppimuutoksia, jotka voidaan tunnistaa.

Veren inhibiinimäärityksellä granuloosasolukasvaimen olemassaolo varmistuu ja tätä inhibiinimääritystä voidaan myös käyttää seurannassa kasvaimen mahdollisen uusiutumisen osoittajana.

Hoito on leikkaushoito. Myös uusiutunut kasvain pyritään mahdollisuuksien mukaan hoitamaan kirurgisesti, koska solusalpaajahoitojen teho tähän kasvaintyyppiin on vaatimaton.

granuloosasolukasvain; munasarjasyöpä

Kyllä

Päivitetty  4.12.2019