Riskitekijät ja ennaltaehkäisy

Papilloomaviruksen (HPV) aiheuttama tulehdus on kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä. Ihmisen papilloomavirusta löytyy yli 90 %:ssa kohdunkaulan syövän kasvainnäytteistä.

​​​​​​​​​​

Suurin osa ihmisistä altistuu elämänsä aikana papilloomavirukselle, mutta valtaosalla tulehdus häviää aiheuttamatta muutoksia.​Papilloomavirus leviää pääosin seksuaalisessa kanssakäymisessä. Papilloomavirustulehdus tarvitsee yleensä kuitenkin myös muita syövän riskiä suurentavia tekijöitä kohdunkaulan syövän syntymiseen: tupakointi, nuorena aloitetut yhdynnät sekä useat sukupuolikumppanit.

Papilloomavirustulehduksia voidaan estää HPV-rokotteella​, joka tehoaa parhaiten, kun se otetaan ennen yhdyntöjen aloittamista. HPV-rokote on nykyisin osa kansallista rokoteohjelmaa ja se annetaan kuudesluokkalaisille tytöille. Kohdunkaulan syövältä suojaa myös säännöllinen Papa-seulontaan​ osallistuminen. Väestöpohjaisella seulonnalla voidaan estää yli 80 % kohdunkaulansyövistä ja niiden aiheuttamista kuolemista. Papa-tutkimuksessa löydettyjä solumuutoksia hoitamalla voidaan ehkäistä esiastemuutosten eteneminen syöväksi 95–99% kohdunkaulansyövistä. Seulontaohjelmassa voidaan käyttää papa-testiä tai korkean riskin papilloomavirusten tyypitystä (hrHPV-tyypitys). Korkean riskin papilloomaviruksilla on vahva yhteys kohdunkaulan levyepiteelisyöpiin ja sen esiasteisiin.


 
Tupakointi ja kohdunkaulan syöpä​

Tupakointi on kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden itsenäinen riskitekijä. Tupakoinnin lopettaminen pienentää riskiä saada vaikea kohdunkaulan syövän esiaste tai syöpä.

Tupakointi lisää sekä leikkaushoitoon että sädehoitoon liittyviä haittoja. Tupakointi huonontaa myös kohdunkaulan syövän hoidon jälkeistä ennustetta ja lisää riskiä taudin uusiutumiseen. Tupakoinnin lopettaminen on aina hyödyllistä!​​


papilloomavirus; kohdunkaulan syöpä; papa; hpv-rokote

Päivitetty