Hoito

Kohdunkaulan syövän hoito määräytyy syövän levinneisyyden ja potilaan yleiskunnon perusteella.

Alkuvaiheen eli kohdunkaulaan rajoittunutta syöpää hoidetaan yleensä leikkauksella, jota tarvittaessa täydennetään syövän uusiutumisriskin mukaan sädehoidolla, solunsalpaajahoidolla tai niiden yhdistelmällä eli kemosädehoidolla. Mikäli leikkaushoito ei sovellu, kohdunkaulaan rajoittuneessa syövässä saavutetaan yhtä hyvä hoitotulos sädehoidolla. Pidemmälle edenneissä tapauksissa, joita ei voida leikata, hoidoksi annetaan sädehoitoa ja solunsalpaajia.

Kohdunkaulansyöpäpotilaan hoito suunnitellaan moniammatillisessa hoitokokouksessa yksilöllisesti huomioiden eri tutkimus- ja leikkauslöydökset. Hoitosuunnitelmat perustuvat valtakunnallisiin ja kansainvälisiin hoitosuosituksiin.

Kohdunkaulan syövän hoito varhaisvaiheessa

Mikroskooppinen varhaisvaiheen syöpä voidaan hoitaa poistamalla muutosalue sähkösilmukalla. Mikäli kasvaimen koko on alle 2 cm eikä levinneisyyttä epäillä, voidaan tehdä kohdunkaulan ja sen vieruskudoksen poisto säästäen kohdun runko-osa ja siten mahdollisuus lapsensaantiin.

Kohdunkaulan syövän leikkaushoito

Tavanomaisessa kohdunkaulan syövän leikkauksessa poistetaan kohtu, emättimen yläosa, lantion imusolmukkeet ja kohdun sivuelimet. Nuorilla naisilla munasarjat voidaan joissain tapauksissa säästää. Leikkaus tehdään tavallisimmin robottiavusteisesti tähystäen tai perinteisellä tähystysleikkauksella. Joissakin harvinaisissa tilanteissa myös avoleikkaus on mahdollinen. Leikkauksessa varmistetaan imusolmuke-etäpesäkkeiden olemassaolo vartijasolmuketutkimuksella.

Paikallisesti levinneen kohdunkaulan syövän hoito

Syövän levittyä kohdunkaulasta ympäröiviin kudoksiin tai paikallisiin lantion alueen imusolmukkeisiin leikkaushoito ei ole enää mahdollinen. Tällöin hoito annetaan kemosädehoitona eli sädehoidon ja solunsalpaajan yhdistelmänä viiden viikon ajan. Heti sen päätyttyä sädehoitoa jatketaan antamalla tehosteannos ontelon- ja kudoksensisäisellä sädehoidolla eli brakyterapialla kohdunkaulan ja sitä ympäröivän alueen jäännöskasvaimeen paikallisesti. Sädehoitosuunnitelma perustuu aina magneettikuvaukseen. Kun sädehoidossa saavutetaan kasvainalueelle suositellut vähimmäisannokset, paikallinen kontrolli saavutetaan 90%:lla potilaista.

Etäpesäkkeisen kohdunkaulan syövän hoito

Jos todetaan etäpesäkkeitä laajasti imusolmukealueilla, sisäelimissä tai luustossa, ei parantava hoito ole käytännössä enää mahdollista. Tällöin tavanomaisesti käytetään sisplatiinipohjaista solunsalpaajahoitoa, johon voidaan liittää paklitakseli, topotekaiini tai gemsitabiini. Tietyissä tilanteissa solunsalpaajahoitoon voidaan liittää verisuonikasvutekijän estäjä, bevasitsumabi. Sisplatiini voidaan korvata myös karboplatiinilla. Etäpesäkkeiden aiheuttamia paikallisia oireita, esimerkiksi luustokipuja tai aivo-oireita, voidaan lievittää muutaman kerran sädehoidolla.

Uusiutuneen kohdunkaulan syövän hoito

Kohdunkaulasyövän uusiutuessa hoito riippuu taudin ensivaiheessa annetusta hoidosta ja uusiutuman sijainnista. Leikatun potilaan uusiutumaa voidaan hoitaa sädehoidolla. Uusiutumaa voidaan hoitaa myös samoilla solunsalpaajilla kuin etäpesäkkeisessä kohdunkaulan syövässä. Joissakin tilanteissa voidaan harkita lantion tyhjennysleikkausta, jos kyseessä on paikallinen uusiutuma leikkauksen tai sädehoidon jälkeen.

Hoidon jälkeinen seuranta

Kohdunkaulan syövän jälkeen potilaita seurataan tapauskohtaisesti 3-5 vuoden ajan. Ensimmäisen vuoden aikana seurantakäyntejä on 3-4 kuukauden välein ja tämän jälkeen 6-12 kuukauden välein.

Kohdunkaulan syövän suurin uusiutumisriski on kahden vuoden sisällä sairauden toteamisesta. Seurantakäyntien yhteydessä tehdään tavallinen gynekologinen tutkimus ja otetaan emättimen pohjukasta papa-näyte. Tarvittaessa tähystetään emätin ja kohdunkaula sekä otetaan näytepaloja. Röntgentutkimuksia ja kaikututkimuksia tehdään yksilöllisen harkinnan mukaan.

Muualla Terveyskylässä

Mistä tukea? (Syöpätalo)

solunsalpaajahoito; sädehoito; leikkaushoito; kohdunkaulan syöpä

Kyllä

Päivitetty  5.12.2019