Lapsettomuus ja endometrioosi

Endometrioosilla on vaikutusta raskausyrityksiin, sillä se voi heikentää munasarjojen ja munanjohtimien toimintaa kipujen lisäksi. Endometrioosia sairastavan kannattaa hakeutua lapsettomuustutkimuksiin jo kuuden kuukauden raskausyrityksen jälkeen.

​Endometrioosia esiintyy noin 6-10 prosentilla fertiili-ikäisistä ja 25 prosentilla lapsettomuuspotilaista. Vajaalla puolella endometrioosipotilaista on myös lapsettomuutta. Suuri osa endometrioosipotilaista tulee spontaanisti raskaaksi, mutta mitä vaikea-asteisempi tauti on, sitä useammin tarvitaan lapsettomuushoitoja. 

Lievässä taudissa raskaus alkaa luonnollisesti jopa 65%:ssa kolmen vuoden seurannan aikana, mutta hyvin vaikeassa tautimuodossa luonnollisen raskauden ennuste on vain muutaman prosentin luokkaa. Jos oireet ovat lieviä eikä huolellisessa gynekologisessa sisätutkimuksessa tai emättimen kautta tehtävässä UÄ-tutkimuksessa paljastu poikkeavaa, voidaan pariskunnalle suunnitella lapsettomuushoitojen aloitusta ilman laparoskopiaa. 

Mikäli lapsettomuushoitojen myötä kivut pahenevat, tai tutkimuksissa löytyy kookas munasarjan endometriooma tai muu vaikeaan endometrioosiin viittaava löydös, harkitaan laparoskopiaa. Sen avulla pystytään selvittämään endometrioosin vaikeusaste, helpottamaan kipuja ja mahdollisesti parantamaan raskausennustetta. 

Mikäli endometrioosi on tiedossa jo lapsettomuushoitoja aloitettaessa, toimitaan yksilöllisesti taudin vaikeusasteen mukaisesti. Kiputilanteen ollessa hallinnassa aloitetaan lievässä taudissa lapsettomuushoitona munasarjojen stimulaatio ja inseminaatio. Vaikeassa taudissa siirrytään suoraan koeputkihedelmöityshoitoon. 

Mikäli endometrioosi aiheuttaa hankalia kipuja, suositellaan leikkausta ennen lapsettomuushoitoja. Sen sijaan toistuvat leikkaukset huonontavat fertiliteettiä. Lapsettomuudesta kärsivien syvää endometrioosia sairastavien potilaiden hoito vaatii aina yksilöllistä suunnittelua kiputilanne huomioiden.​


Edellinen sivu 

HUS logoTAYS logoOYS logoKYS logoTYKS logo