Ajankohtainen

Väitös: Endometrioosiin viittaavia oireita todetaan jo teini-ikäisillä tytöillä

Julkaistu 14.6.2018 12.00

Endometrioosi on yleinen hedelmällisessä iässä olevien naisten gynekologinen sairaus. Endometrioosin tavallisimmat oireet ovat kuukautiskivut ja vatsakivut.

​​​​​​​​
Oireiden ”epämääräisyys” ja yleisyys myös terveillä naisilla selittänee endometrioosipotilaiden diagnoosin pitkää viivettä. Endometrioosikivulle on kuitenkin tyypillistä kipujen alkaminen jo ennen varsinaista vuotoa. ​

TYKS:ssä naistentautien apulaisylilääkärinä työskentelevän Pia Suvitien tuoreen väitöstutkimuksen mukaan jopa 5–10 prosentilla koulutytöistä on endometrioosiin viittaavia oireita. Tutkimuksessa kartoitettiin endometrioosiin viittaavien oireiden yleisyyttä 15–19-vuotiailla tytöillä. Useat tutkimukseen osallistuneet tytöt kertoivat ajoittain olevansa poissa koulusta kovien kuukautiskipujen vuoksi. Monet riskiryhmään kuuluvista tytöistä käyttivät kipulääkkeitä ja yhdistelmäehkäisypillereitä kuukautiskipuihin saamatta kuitenkaan niistä riittävästi helpotusta oireisiin.

Tulosten perusteella on selvää, että huomattavalla osalla koulutytöistä on voimakkaita kuukautiskipuja, joiden tiedetään häiritsevän nuoren elämää monin tavoin. Kuukautiskipujen hoito parantaa elämänlaatua ja oireisiin pitäisi puuttua nykyistä aktiivisemmin, Suvitie kertoo.

Lisäksi tutkimuksessa leikkaushoidon todettiin lievittävän kipuja viiden vuoden seurannassa. Tutkimuksessa havaittiin myös, että munasarjasyövän diagnostiikassa käytettävää merkkiainetta voidaan käyttää apuna erottamaan munasarjan endometrioosikystat munasarjasyövästä.


Lue lisää: Turun Yliopisto
​​