Ajankohtainen

Uutta tutkimustietoa vauvojen ruokailusta!

Julkaistu 26.1.2018 11.40

​​

DIPP on tyypin 1 diabeteksen ennustamista ja ehkäisyä tutkiva projekti, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1994 lähtien. Tutkimuksessa vastasyntyneiltä seulotaan tyypin 1 diabetekselle altistavia perintötekijöitä. DIPP-tutkimuksen aineisto on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen, ja se on laajin tähän mennessä julkaistu seurantatutkimus, jossa on kerätty laajasti tietoa pienten lasten ravitsemuksesta.

Tuoreet DIPP-tutkimuksen tulokset osoittavat, että perinnölliseen riskiryhmään kuuluvilla vauvoilla, joilla aloitetaan kiinteät ruoat ennen neljän kuukauden ikää, on muita suurempi todennäköisyys saada tyypin 1 diabeteksen esiaste ensimmäisen kolmen ikävuoden aikana. Puolestaan rintamaidon, ja etenkin kalaperäisten rasvojen saanti, voivat pienentää vaaraa sairastua tyypin 1 diabetekseen myöhemmin lapsuudessa.

Näiden tutkimusten tulokset ovat linjassa nykyisten suomalaisten lapsiperheiden ruokasuositusten kanssa.