Ajankohtainen

Uusi digihoitopolku valmentaa synnytykseen ja vanhemmuuteen

Julkaistu 23.8.2019 10.30

Digihoitopolulla synnytykseen liittyviä tuntemuksia voi käsitellä itsenäisesti ja yhdessä kätilön kanssa.

​​​​​

HUSissa ollaan ottamassa käyttöön synnytykseen valmentavaa digihoitopolkua. Se on tarkoitettu synnytyspelosta kärsiville tai erityisen tuen tarpeessa oleville äideille. Polulta äiti saa tukea ja valmennusta raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen.

Digihoitopolku sisältää tietotekstejä, harjoituksia ja tehtäviä sekä vertaistarinoita, jotka ovat äänite- ja videomuodossa. Käsiteltäviä teemoja ovat muun muassa synnyttäjän voimavarat, synnytys ja vanhemmuuteen kasvaminen. Kokonaisuus on jaettu kahdeksaan istuntoon, joista seitsemän tehdään ennen synnytystä ja yksi sen jälkeen.

Yhteydenpitoa varten polulla on viestit-toiminto, jonka kautta voi lähettää kysymyksiä kätilölle. Lisäksi kyselyihin on sisäänrakennettu ominaisuus, jolla voi pyytää ammattilaiselta kommentteja omiin vastauksiin.

Paikka rauhalliselle pohdinnalle

Digihoitopolulle on kysyntää, sillä käynnit synnystyspelkopoliklinikalla ovat lisääntyneet viime vuosina. Näin on käynyt siitä huolimatta, että synnyttäjien määrä on samaan aikaan vähentynyt. Digihoitopolun vahvuus on, että siellä tuntemuksia voidaan käsitellä rauhassa ja syvällisemmin kuin lyhyellä vastaanotolla.

- Polulla tulee pohdittua asioita, joita ei ehkä muuten pohtisi. Asioita voi työstää ammattilaisen kanssa ja lisäksi löytyy opastusta siihen, miten synnytyspelkoa voi itse lievittää, kuvailee Virve Hietala HUSin naistentautien ja synnytysten tulosyksiköstä.

Synnytyksen jälkeen voi edelleen ottaa yhteyttä kätilöön ja kerrata omia kokemuksia. Lisäksi polulla kerrotaan synnytyksen jälkeisestä masennuksesta ja sen havaitsemisesta.

Digihoitopolulle pääsee terveydenhoitajan tai lääkärin lähetteellä. Periaatteessa polulle voi tulla missä raskauden vaiheessa tahansa, mutta luonnollinen vaihe on silloin, kun synnytyksestä aletaan puhua neuvolassa.

Tällä hetkellä polkua testataan pienellä määrällä potilaita ja käyttöönottopäivä täsmentyy testijakson jälkeen. Tulevaisuudessa polusta on tarkoitus kehittää myös kevyempi versio eli esimerkiksi omahoito-ohjelma. Ohjelma olisi avoin kaikille odottaville äideille.