Ajankohtainen

Uudistunut Naistenklinikka avataan maaliskuun alussa

Julkaistu 9.2.2017 16.00


Naisten ja vastasyntyneiden vaativaan erikoissairaanhoitoon keskittyvä Naistenklinikka avataan maaliskuussa uudistuneena saneerauksen jälkeen.
Uudessa lisäsiivessä aloittaa toimintansa naistentautien ja synnytysten päivystys, synnytysosasto, vastasyntyneiden teho-osasto, leikkaus- ja anestesiaosasto sekä kahden laitteen magneettikuvausyksikkö.
Naistenklinikalla hoidetaan terveiden synnyttäjien lisäksi HUS:n alueen vaikeimmat riskiraskaudet sekä hyvin ennenaikaiset keskossynnytykset. Lisäksi sairaalassa on mm. äitiyspoliklinikka, kaksi lapsivuodeosastoa, lisääntymislääketieteen yksikkö sekä sikiölääketieteen keskus. Myöhemmin keväällä aloittaa seksuaalista väkivaltaa kokeneiden tukikeskus. Röntgenin kahdella magneettikuvauslaiteella kuvataan vastasyntyneiden teho-osaston potilaita sekä gynekologisia potilaita.
-Yhden katon alta löytyy nyt erittäin monipuolista huippuosaamista sekä maan kattavin naistentautien ja synnytysten päivystysvalmius asiakkaan ehdoilla – se on ydintoimintaamme kouluttavana ja tutkivana yliopistosairaalana, sanoo Hyksin Naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen.
 
-Keskittämällä erikoissairaanhoidon palveluita takaamme parhaan avun naisille, vastasyntyneille ja perheille tasalaatuisesti ja kustannustehokkaasti, Heinonen jatkaa.

Hyksin naistentautien päivystys keskitetään Naistenklinikalle
 
Naistentautien ja synnytysten päivystyksessä hoidetaan kiireellisiä, erikoissairaanhoitoa vaativia potilaita ympäri vuorokauden. Raskaana olevien päivystys aloittaa toimintansa uusissa tiloissa 1.3.2017 ja naistentautien päivystys siirtyy Kätilöopistolta ja Jorvin sairaalasta Naistenklinikalle 6.3.2017. Synnyttäjille on päivystysvastaanotot kaikissa Hyksin synnytyssairaaloissa, mutta naistentautien päivystys toimii jatkossa vain Naistenklinikalla. Päivystyskäyntejä arvioidaan Naistenklinikalla olevan vuosittain 16 500, joista naistentautien käyntejä on 10 000.

Synnyttäjille uudet viihtyisät tilat – vuosittain syntyy arviolta 6500 vauvaa
 
Naistenklinikan täysin uudella synnytysosastolla on 16 viihtyisää ja tilavaa synnytyshuonetta, joista kuuden huoneen käytössä on synnytysammeet. Synnyttäjien hoidossa toteutetaan synnyttäjän toiveista lähtevää perhekeskeistä ja vauvamyönteistä toimintatapaa. Perheheräämö mahdollistaa vastasyntyneen ihokontaktin ja perheen yhdessäolon keisarileikkauksen jälkeen.

Uudella vastasyntyneiden teho-osastolla vanhemmat voivat osallistua lapsen hoitamiseen ympäri vuorokauden

Vastasyntyneiden teho-osasto muuttaa Lastenklinikalta Naistenklinikalle 1.3.2017. Sairaita vastasyntyneitä ja keskosia hoidetaan ensisijaisesti omissa tehohoitohuoneissaan, joissa vanhemmalla on mahdollisuus olla lapsensa kanssa koko ajan sekä myös yöpyä. Osastolle tulee 23 huonetta, joissa on valmius hoitaa 27 lasta. Osastolla tullaan hoitamaan vuosittain noin 2000 vastasyntynyttä.
-Valmistuttuaan vuonna 2018 uusi lastensairaala ja vastasyntyneiden teho-osasto muodostavat saumattoman toiminnallisen kokonaisuuden, jossa kaikki potilaiden ja perheiden tarvitsemat palvelut ovat välittömästi saatavilla, Hyksin Lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä toteaa.
 
Hyksin kaikki naistentautien leikkaukset siirtyvät Naistenklinikalle 

Uudella anestesia- ja leikkausosastolla on kahdeksan leikkaussalia, heräämötilat, kolme valvontatasoista paikkaa sekä potilaiden leikkausvalmisteluun tarkoitettu tila. Toiminta leikkausosastolla alkaa 6.3.2017. Suurin osa potilaista saapuu leikkaukseen suoraan kotoa. Naistenklinikalla tehdään vuosittain 4500 suunniteltua naistentautien leikkausta, lisäksi tehdään keisarileikkauksia ja päivystysleikkauksia.
 
Magneettikuvausyksikkö tuo tarvittavaa lisäkapasiteettia
 
Röntgenin kahdella uudella magneettikuvauslaitteella kuvataan erityisesti vastasyntyneiden teho-osaston potilaita ja gynekologisia potilaita. Magneettikuvausten kysyntä lisääntyy jatkuvasti ja laitteet tuovat tarvittavaa lisäkapasiteettia myös muiden sairaaloiden potilaiden kuvauksiin. Mammografia ja ultraäänitutkimukset alkavat Naistenklinikan röntgenissä syksyllä 2017.  

Nykyaikaista tekniikkaa ja tilasuunnittelua
 
Uusien tilojen suunnittelussa on huomioitu uusimmat tekniset ratkaisut ja tilajärjestelyt. Sisustuksessa ja pintamateriaaleissa pyrittiin viihtyisyyteen, hygieenisyyteen ja helppohoitoisuuteen ja tiloihin haluttiin paljon luonnonvaloa. Henkilökunta osallistui suunnitteluun ja värivalintoihin.
 
Kätilöopiston sairaalassa ja Jorvin sairaalassa jatkuvat synnytykset ja poliklinikkatoiminta sekä obstetrinen leikkaustoiminta.