Ajankohtainen

Seksuaaliväkivaltaa kokeneille on avattu tukikeskus Helsinkiin

Julkaistu 1.6.2017 8.00

Naistenklinikalle on avattu Seri-tukikeskus seksuaaliväkivaltaa kokeneille yli 16-vuotiaille. Suomen ensimmäinen seksuaaliväkivaltaa kokeneiden Seri-tukikeskus on aloittanut toimintansa HYKS:n Naistenklinikalla 29. toukokuuta 2017. Tukikeskus on matalan kynnyksen yksikkö, jonne voi hakeutua itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana. Ehtona ei ole rikosilmoituksen teko, vaikka siihen kannustetaankin. Seri-tukikeskuksen lyhenne tulee sanasta seksuaalirikos.

Palvelut yhdestä paikasta

Seri-tukikeskuksessa asiakas saa kokonaisvaltaisen palvelun yhdestä paikasta. Palvelu sisältää oikeuslääketieteellisen näytteenoton, tilanteen kokonaisarvion, tuen lähipäivien selviytymiseen, psyykkistä tukea traumaattisesta kokemuksesta toipumiseen ja hoidon jatkosuunnitelman. Tukikeskuksesta asiakas saa koko prosessin ajan tietoa myös kolmannen sektorin toimijoista ja halutessaan tukea oikeusprosessin käynnistämiseen.

Seri-tukikeskukseen voi hakeutua kuukauden sisällä seksuaaliväkivallasta. Tukikeskus toimii Naistenklinikalla, 1. kerroksessa. Tukikeskukseen pääsee suoraan K-rapun kautta. 

Kattavimmin tukikeskuksen palvelut ovat käytössä arkisin klo 8-18, mutta tukikeskuksen päivystyspuhelimeen vastataan ympärivuorokautisesti – myös viikonloppuisin. Päivystävän lääkärin ja kätilön vastaanotto sekä oikeuslääketieteellisten näytteiden otto tehdään akuutissa tapauksessa myös muina aikoina. Tällöin asiakkaat tulevat Naistenklinikan päivystyksen kautta. Akuutissa tilanteessa kannattaa aina soittaa Seri-tukikeskuksen päivystyspuhelimeen.  Alle 16-vuotiaat hoidetaan Lastenklinikan ja Jorvin lasten päivystyksissä.

Tukikeskuksessa on kokopäivätoiminen kätilö-koordinaattori ja psykologi sekä puolipäivätoiminen sosiaalityöntekijä. Lääkäri työskentelee tukikeskuksessa osapäiväisesti. Myös sairaalapastorin palvelut ovat käytettävissä. 

Taustalla Istanbulin sopimuksen velvoitteet 

Naistenklinikan Seri-tukikeskus on maamme ensimmäinen ja se toimii mallina myöhemmin muualle Suomeen perustettaville tukikeskuksille. Se palvelee alkuvaiheessa helsinkiläisiä, espoolaisia ja vantaalaisia seksuaaliväkivaltaa kokeneita henkilöitä. Uudenmaan muiden kuntien kanssa neuvotellaan palvelun laajentamisesta. – On todella hienoa, että ensimmäinen Seri-tukikeskus on nyt perustettu Suomeen. Keskuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä viranomaisten ja järjestöjen kanssa, toteaa HYKS:n Naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen.

Tukikeskuksen ovat perustaneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yhteistyössä Naistenklinikan kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriö on tukenut valmistelutyötä ja rahoittanut hanketta. 

Seri-tukikeskuksen perustamisen taustalla on Euroopan neuvoston sopimus naisiin kohdistuvan väkivallan sekä perheväkivallan ehkäisystä ja torjumisesta (ns. Istanbulin sopimus). Se tuli Suomessa voimaan 2015. Sopimus velvoittaa Suomen perustamaan tukikeskuksia seksuaaliväkivaltaa kokeneille. 

Yhteystiedot:
Seri-tukikeskus, päivystyspuhelin (24/7): 040 701 8446
Naistenklinikka, 1.krs, K-porras
Haartmaninkatu 2 
00290 Helsinki