Ajankohtainen

Naistenklinikan ja Jorvin raskausajan ultraäänitutkimusten ajanvaraus siirtyi Omapolku-palvelukanavalle

Julkaistu 9.2.2018 10.00

​​​​​​​​


HUS:n Naistenklinikan ja Jorvin äitiyspoliklinikoilla on otettu 15.1.2018 käyttöön digitaalinen Raskauspolku, joka mahdollistaa sähköisen ajanvarauksen seulontaultraäänitutkimuksiin. Sähköinen asiointi toteutetaan Terveyskylän Omapolku-palvelukanavan kautta. Jatkossa odottajat voivat varata tarjolla olevista ajoista parhaiten omaan aikatauluunsa sopivan ajan. Aiemmin asiakkaat ovat saaneet tiedon äitiyspoliklinikan henkilökunnan varaamasta ajasta kirjeitse kotiin. 

​Seulontaultraäänitutkimuksia äitiyspoliklinikalla tehdään normaalissa raskaudessa kaksi: varhaisraskauden ultraäänitutkimus ja rakenneultraäänitutkimus. 

Odottava äiti valitsee neuvolakäynnin yhteydessä, haluaako hän asioida sähköisesti vai perinteisellä tavalla.  Kutsu Raskauspolulle tulee sähköpostilla, jolloin palveluun pääsee kirjautumaan. Ajan ultraäänitutkimuksiin voi varata, kun kahdeksan raskausviikkoa on täynnä. 

Raskauspolun ajanvaraustoiminnossa on raskauslaskuri, joka kertoo mille aikavälille seulontaultraääniajat tulee varata. Varatun ajan voi myös vaihtaa Raskauspolulla. Palvelu on toistaiseksi vain suomen kielellä, ruotsin- ja englanninkieliset versiot avautuvat lähiaikoina. ​

Palvelua voivat käyttää Helsingin, Vantaan, Espoon, Kauniaisten, Kirkkonummen, Sipoon, Keravan ja Tuusulan asukkaat. Asiakkaat voivat edelleen valita myös perinteisen asiointitavan, jolloin äitiyspoliklinikan henkilökunta varaa ajan ja asiakas saa siitä tiedon kirjeitse kotiin. 

Mikäli odottavalla äidillä on 1-tyypin diabetes, raskauden kesto on epäselvä, tiedossa on kaksosraskaus tai aiemmassa raskaudessa on ollut kromosomipoikkeavuus, ei ajanvaraus raskauspolun kautta ole mahdollista. Tällöin asiakas saa ajan ultraäänitutkimuksiin kirjeitse kotiin. 

Raskauspolusta halutaan luoda kattava palvelukanava raskaana oleville. Ensimmäisessä vaiheessa tarjolla on sähköinen sikiöseulonnan ajanvarauspalvelu ja siihen liittyvä informaatio. Tulevaisuudessa tulemme tarjoamaan sähköisiä palveluita muun muassa raskausdiabetes- ja sektiopotilaille, sikiötutkimusyksikön asiakkaille sekä sähköistä ajanvarauspalvelua yliaikaisseurantaan”, kertoo naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Leena Rahkonen palvelun tulevaisuudesta. 

Terveyskylän Naistalo.fi-sivuille on kerätty paljon luotettavaa tietoa raskaudesta ja synnytyksestä. Jokaisen odottajan kannattaakin tutustua sivuihin. 

Raskauspolku on yksi Terveyskylä.fi:n Omapolku-palvelukanavan digitaalisista hoitopoluista. Asiakkaan Omapolulle voidaan liittää potilasryhmäkohtaisia digihoitopolkuja sekä omahoito-ohjelmia. Omapolulle aukeavat digihoitopolut täydentävät ja tarjoavat vaihtoehtoja perinteiselle sairaanhoidolle. Digihoitopolun käyttö edellyttävät lähetettä perusterveydenhuollosta tai hoitosuhdetta erikoissairaanhoitoon. Vuoden 2018 aikana Omapolku-palveluun aukeaa kaikille avoimia omahoito-ohjelmia.