Ajankohtainen

Leikkaushoito – tehokas ja turvallinen hoitomuoto vaikean endometrioosin hoidossa

Julkaistu 18.1.2017 0.00

Syvän endometrioosin tähystyskirurginen hoito johtaa useimpien potilaiden kohdalla hyvään lopputulokseen ja kipujen häviämiseen, osoittaa Helsingin yliopistossa 22.4.2016 tarkastettu väitöstutkimus.

Endometrioosi on yksi yleisimmistä naistentaudeista. Siinä kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoihin, munanjohtimiin sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoille.

Tauti aiheuttaa vaikeita kipuoireita, joista tavallisimpia ovat kovat kuukautiskivut ja yhdyntäkivut. Endometrioosia sairastaa jopa 10-15 % hedelmällisessä iässä olevista naisista.

Endometrioosin ensisijainen hoito on aina hormonihoito yhdistelmäehkäisy-valmisteilla tai keltarauhashormoneilla. Jos hormonihoito ei tehoa, joudutaan turvautumaan kirurgiaan.

Endometrioosikirurgian pitkäaikaistuloksista ei ole ollut paljonkaan tutkittua tietoa. LL Satu Tarjanne tutki väitöstyössään syvän endometrioosin leikkaushoidon pitkäaikaistuloksia potilailla, joita oli hoidettu HYKS:ssa vuosina 2000 - 2012.

Tutkimuksessa selvitettiin erityisesti taudin uusiutumiseen vaikuttavia tekijöitä sekä arvioitiin tähystysleikkauksen turvallisuutta endometrioosin hoidossa.

Tähystysleikkaus osoittautui turvalliseksi ja tehokkaaksi hoitomuodoksi syvän endometrioosin hoidossa. Leikkaus johti valtaosalla potilaista kipuoireiden häviämiseen ja kivun uusiutuminen pitkäaikaisseurannassa oli harvinaista, Tarjanne kertoo.

Lue lisää