Kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä on papilloomavirus, jota ilman ei kohdunkaulan syöpää synny. Papillooma- eli HPV-rokotteen tiedetään estävän papilloomavirusten aiheuttamien syöpien esiasteiden syntymistä.
HUS:n tutkijat ovat nyt osana kansainvälistä PATRICIA-tutkimushanketta selvittäneet, että HPV-rokote estää myös syövän vaikeiden esiasteiden uusiutumista rokotetuilla naisilla, joilta syövän esiasteet on poistettu kirurgisesti.
- Solumuutokset hoidettiin sähkösilmukalla eli loopilla ja seurannassa todettiin, ettei rokotettujen tauti uusinut neljän vuoden aikana. Rokottamattomilla syövän esiasteiden uusiutumisen riski on suuri, tutkimuksen toinen johtaja, Helsingin Yliopiston synnytys- ja naistentautien emeritusprofessori Jorma Paavonen sanoo.
Laaja satunnaistettu ja kontrolloitu seurantatutkimus tehtiin Suomen kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluvalla Cervarix-rokotteella. Tutkimuksessa selvitettiin, miten HPV-rokote vaikuttaa kirurgisesti hoidetun kohdunkaulan syövän uusiutumiseen sekä aiheuttaako rokote terveyshaittoja.
Teho vahvistui, eivätkä syövän esiasteet uusiutuneet
Rokotetutkimukseen osallistui 18 644 iältään 15 - 25 -vuotiasta naista 135 tutkimuskeskuksesta 14 maassa ja neljässä eri maanosassa. Naisista kolmannekselle annettiin HPV-rokote, kolmannekselle hepatiitti A-rokote ja kolmannekselle ei annettu mitään rokotetta. Koehenkilöiden terveyttä seurattiin neljän vuoden ajan.
- Tutkimuksessa vahvistui jo tiedetty tieto, että rokote suojaa papilloomavirusten aiheuttamilta solumuutoksilta yli 90-prosenttisesti ja sama tulos on saatu myös aiemmassa HPV-rokotetutkimuksessa, ns. FUTURE-tutkimuksessa. Merkittäviä terveyshaittoja ei todettu kummassakaan, Paavonen toteaa.
Noin 10 prosentille tutkimukseen osallistuneista naisista kehittyi seurannan aikana solumuutoksia tai syövän esiasteita kohdunkaulaan tai ulkosynnyttimiin. Heidät hoidettiin kirurgisesti ja seurattiin, miten tilanne kehittyy hoidon jälkeen.
Tilastojen mukaan joka viidennellä naisella hoidettujen kohdunkaulan solumuutosten pitäisi uusiutua viiden vuoden sisällä, mikä johtaa useimmiten syöpään.
- Kenelläkään näistä hoidetuista eivät kohdunkaulan syövän esiasteet uusineet. Rokotteen vaikutusaika kestää siis pitkään.
Rokotekattavuus liian pieni
HPV-rokote otettiin Suomessa mukaan kansalliseen rokoteohjelmaan 2013, joten vain pieni osa suomalaisista ikäluokista on ehditty rokottaa. Lisäksi 11 - 12 -vuotiaiden tyttöjen rokotekattavuus on ollut pieni, jopa alle 65 prosenttia. Rokottamattomilla ei ole varmaa tapaa estää papilloomaviruksen terveyshaittoja.
Tämän vuoksi Suomessa järjestetään joukkotarkastuksia, joissa viruksen aiheuttamia muutoksia etsitään irtosolunäyttein. Näitä Papa-kokeita tehdään Suomessa vuosittain yli 500 000 ja niiden perusteella lähetetään 34 000 potilasta tarkempiin tutkimuksiin. Kohdunkaulasta otetaan vuosittain yli 10 000 koepalaa, joiden seurauksena esimerkiksi kohdunnapukan syövän esiasteen hoitoja tehdään yli 3 000 naiselle vuodessa.
- Suomessa nuorten naisten kohdunkaulan syövät ovat lisääntyneet, eikä tautitaakka häviä, kun solumuutos on kerran syntynyt. Lisäksi papilloomaviruksen aiheuttaman kohdunkaulan syövän esiasteen kirurginen hoito lisää keskossynnytysten riskiä vähintään kaksinkertaiseksi, Jorma Paavonen kertoo.
Australiassa on HPV-rokotetta tutkittu ja seurattu pidempään kuin Suomessa ja siellä kohdunkaulan syöpä on vähentynyt rokotetuilla puoleen ja ennustetaan, että ne tulevat vähenemään peräti 80 prosenttia. Tällöin myös Papa-kokeiden ja muiden toimenpiteiden määrä vähenee.
- On hengenvaarallista olla ottamatta HPV-rokotetta. Rokote on erittäin tehokas estämään syövän vaikeiden esiasteiden syntymistä ja niiden kehittymisen syöväksi. Suomessa rokotekattavuus on valitettavan matala, vaikka rokottaminen tehdään kouluissa ja se on ilmainen.
- Rokotteen terveyshaitoista emme ole terveysrekisteriseurantojen perusteella löytäneet minkäänlaista signaalia, Paavonen toteaa.
Aiheuttaa syöpää myös miehille
Papilloomavirukset aiheuttavat 6 - 8 prosenttia, naisilla jopa 12 prosenttia, kaikista syövistä. Naisilla virus voi aiheuttaa myös emättimen ulkosynnytinten, peräaukon ja päänalueen syöpiä. Miehillä papilloomavirus aiheuttaa syöpää useimmiten penikseen, peräsuoleen ja nieluun. Jorma Paavosen mielestä myös poikien tulee kuulua rokoteohjelmaan.
Rokoteohjelmassa rokote annetaan 11 - 12 -vuotiaille tytöille kolmena pistoksena hyvissä ajoin ennen sukupuolielämän aloittamista, koska rokote on ennaltaehkäisevä, ei hoitava. Rokotteen voi tosin ottaa, vaikka sukupuolielämä olisikin jo aloitettu.
Kohdunkaulan syöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 160 naista, joista menehtyy joka kolmas. Sairastuneista suuri osa on 30 - 44 -vuotiaita.
Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäs ihmisten arkea.
Teksti: Teija Riikola
Lisää tietoa HPV:sta, tutkimuksesta ja hoidosta saat
Naistalosta