Ajankohtainen

Imetys herättää tunteita

Julkaistu 7.10.2016 0.00

Imetys aiheena herättää usein tunteita. Kysymyksessä on hyvin henkilökohtainen ja herkkä asia, sillä jokainen haluaa olla paras äiti omalle vauvalleen. Rintamaidon myös tiedetään olevan parasta ravintoa pienelle lapselle.

Miksi imetys ei sitten kaikilta onnistu? HYKS Naistentautien ja synnytysten imetyskoordinaattori Johanna Koivisto vastasi kysymykseen MTV Lifestylen nettilähetyksessä. Koiviston mukaan syitä imetyksen haasteisiin on monia. Esimerkiksi äidin saama ohjaus ja tuki, millä raskausviikoilla vauva on syntynyt tai synnytystapa voivat vaikuttaa imetyksen käynnistymiseen. Äiti itse ei ole niin isossa roolissa imetyksen onnistumisessa, kuin mitä usein ajatellaan, Koivisto sanoo.

Jotta imetys käynnistyisi parhaalla mahdollisella tavalla, kannattaa suosia ihokontaktia. Useimmat vauva imevät synnytyksen jälkeen ensi-ihokontaktissa. Kaikki vauvat eivät kuitenkaan ole heti valmiita imemään. Joskus vauva voi myös tarvita hoitoa lastenosastolla, eivätkä äiti ja vauva voi välttämättä olla yhdessä koko aikaa. Näissä tilanteissa rintojen stimuloiminen lypsämällä on imetyksen onnistumisen kannalta tärkeää.

Naistalon Imetys-osiosta löydät tietoa mm. imetyksen käynnistymisestä ja ensipäivistä. Videoilla kuvataan vauvan rinnalle ryömiminen ensi-ihokontaktissa, ohjataan rintojen käsinlypsyä ja tutustutaan vauvan nälkäviesteihin.

Imetyksen käynnistyminen