HELMi -suolistobakteeritutkimus

Julkaistu 13.12.2016 12.35

​Helsingin yliopistossa on meneillään HELMi-suolistobakteeristotutkimus, joka kartoittaa lasten suolistobakteeriston kehittymistä syntymästä kahden vuoden ikään saakka. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten perheen elintapa- ja ympäristötekijät muokkaavat bakteeristoa ja mitkä bakteeriston piirteet liittyvät lapsen vointiin ja terveyteen. Vauvan bakteeriston kehittyminen on tärkeä prosessi, jonka häiriöillä voi olla pitkäaikaisia terveysvaikutuksia kuten lisääntynyt allergia- tai autoimmuunitautien riski.

HELMi-tutkimus tuo uutta tietoa bakteeriston luonnollisesta kehityksestä ja terveysvaikutuksista, jotta tulevaisuudessa voimme arkisin valinnoin tukea lasten bakteeriston kehitystä terveyttä ylläpitävään suuntaan. Kaksi vuotta kestävään tutkimukseen haetaan pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa asuvia suomea puhuvia perheitä, joihin syntyy vauva maaliskuun 2018 loppuun mennessä. 

Lapsen bakteeriston kehitystä seurataan ulostenäytteistä ja interaktiivista sähköistä tutkimuspäiväkirjaa voi täyttää kätevästi esim. älypuhelimella. Vastaustallenteet jäävät perheen käyttöön kattavana koosteena vauvan alkutaipaleesta tarjoten mm. reaaliaikaisen kirjanpidon lapsen sairasteluista ja lääkityksistä ensimmäisen kahden elinvuoden aikana. Tutkimuksen loputtua perheet saavat lisäksi koosteen oman lapsen suolistomikrobiston kehityksestä.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen verkkosivuilla HELMi-tutkimus tai HELMi-tutkimus (Facebook)