Tandvård

Det mycket viktigt att njurtransplantationspatienter sköter sina tänder noggrant varje dag. Vissa läkemedel kan främja uppkomsten av hål i tänderna och tandköttsinflammation och öka risken för slemhinnesjukdomar i munnen.

Tandvård

Det är viktigt att njurtransplantationspatienter har en god munhygien. Borsta tänderna morgon och kväll med eltandborste och rengör mellan tänderna med tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste. Rengör tandproteser noga med borste och tandkräm efter varje måltid. De årliga tandläkarundersökningarna är obligatoriska, då de även kan avslöja dolda infektionshärdar. Även en tandlös mun måste undersökas regelbundet så att man kan bedöma behovet av att reparera eventuella proteser och hur slemhinnanorna mår.

Det första halvåret efter njurtransplantationen ges tandvård endast i akuta fall. En patient med njursjukdom (som får dialysbehandling eller har genomgått en njurtransplantation) behöver en engångsdos med antibiotika i samband med tandvård för att förhindra infektion.

Läkemedel och munhälsa

Vissa läkemedel kan minska salivutsöndringen och orsaka muntorrhet. Detta ökar risken för hål i tänderna, tandköttsinflammation och slemhinnesjukdomar i munnen. Muntorrhet kan behandlas med munvårdsprodukter från apoteket (bl.a. lågskummande tandkräm). En njurpatient får använda fluortandkräm, men inte fluortabletter som tas oralt. Vissa läkemedel. till exempel ciklosporin och kalciumblockerare, kan orsaka tandköttsöverskott. Om detta sker bör man be nefrologen undersöka om medicineringen kan justeras.

 

Kyllä

Uppdaterad  24.5.2019