Rätt kost och försiktighet med alkohol

För dem som lever med ett njurtransplantat är det mycket viktigt att ha sunda matvanor och att vara försiktig med alkohol.

​​​​​​​​

Rätt kost

Efter njurtransplantationen kanske man inte längre behöver äta den specialkost som krävs vid njursvikt. Om man har högt blodtryck bör man undvika överdriven saltkonsumtion. Efter njurtransplantationen är det vanligt med ökad aptit bland annat på grund av kortisonbehandlingen och det förbättrade allmäntillståndet. Ökad aptit är ett gott tecken, men kan lätt leda till övervikt. Därför är det viktigt att ha sunda matvanor redan från början.

Förebyggande av infektioner som orsakas av livsmedel

Man kan äta de flesta livsmedel utan problem om de hettas upp till 72 grader i minst två minuter. Ät inte opastöriserade mjölkprodukter. Kylkedjan för livsmedel som ska förvaras kallt bör inte brytas. Kontrollera alltid livsmedlens bäst-före-datum. Buffémat, isbitar som görs med isbitsmaskin och mjukglass är exempel på risklivsmedel som man bör undvika efter en njurtransplantation. Även vissa vakuumförpackade livsmedel kan vara källor till bakteriesmitta. Sallader och frukter bör skalas om möjligt eller tvättas noggrant.

Försiktighet med alkohol

Precis som för den övriga befolkningen ökar riklig alkoholkonsumtion risken för många sjukdomar och symtom. Överdriven alkoholkonsumtion är därför inte att rekommendera. Man måste alltid kunna ta sina immundämpande läkemedel. Kom ihåg att läkemedlen i viss mån brukar belasta levern.

På annat håll i Hälsobyn

Goda råd om hur man undviker övervikt finns i guiden Viktkontrollens ABC​

 

Kyllä

Uppdaterad  24.5.2019