Återhämtning med motion och rökavvänjning

Motion stärker kroppen så att den klarar av belastningen från läkemedelsbehandlingen, infektioner och eventuella andra medicinska komplikationer. Det bästa man kan göra för sin hälsa är att sluta röka för gott.

Motion

När man har blivit utskriven från sjukhuset är det viktigt att man börjar motionera igen så snart som möjligt. Motion stärker kroppen så att den klarar av belastningen från läkemedelsbehandlingen, infektioner och eventuella andra medicinska komplikationer samt förebygger övervikt, benskörhet och muskelsvaghet. Motion förbättrar även den psykiska orken. Om man gör motion till en vana redan under sjukledigheten är det enklare att fortsätta motionera även när man eventuellt börjar studera eller arbeta igen. Man bör börja motionera försiktigt direkt efter operationen och ta hänsyn till operationssårets läkning. Bra motionsformer under återhämtningen är bland annat promenader och cykling.

Vilken typ av motion bör man undvika?

Tunga lyft och kraftig belastning av magmusklerna bör undvikas de första veckorna efter operationen.

  • Kortisonbehandling ökar risken för att akillessenan blir inflammerad eller brister. De första månaderna efter njurtransplantationen bör man undvika sporter där akillessenan tänjs ut snabbt och kraftigt (t.ex. tennis, badminton och innebandy). Efter ca 3 månader kan man börja löpträna.
  • På grund av den ökade infektionsrisken bör man undvika simhallar och allmänna duschutrymmen de första månaderna efter njurtransplantationen.
  • Njurtransplantatet ligger ganska ytligt i nedre delen av buken och därför bör man undvika kontaktsporter där buken utsätts för slag.

Det lönar sig att sluta röka

Njursjuka löper större risk är vanligt att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. De immundämpande läkemedlen ökar risken för cancer på lång sikt och rökning mångdubblar denna risk. Cancer i lungorna, läpparna, bukspottkörteln och urinblåsan är vanligare bland rökare än bland icke-rökare. Det bästa man kan göra för sin hälsa är att sluta röka för gott. Läkaren kan ge tips på metoder för att bli rökfri.

 

Kyllä

Uppdaterad  24.5.2019