Alla patienter som ska genomgå en njurtransplantation ska vara skyddade mot sjukdomsalstrare i enlighet med det nationella vaccinationsprogrammet. Vaccinationsskyddet kompletteras vid behov redan innan man tas med på njurtransplantationslistan, eftersom alla vacciner inte kan tas på ett säkert sätt efter njurtransplantationen. Vaccinerna i det nationella vaccinationsprogrammet är kostnadsfria och ges på hälsovårdscentralen. Patienter som ska genomgå en njurtransplantation rekommenderas även pneumokockvaccination och årlig vaccination mot säsongsinfluensa. Utifrån det individuella behovet kan man överväga vaccination mot till exempel hepatit eller TBE. Personer under 25 år rekommenderas att vaccinera sig mot papillomvirus.
Om patienten sedan tidigare inte är immun mot vattkoppor eller mässling, ska vaccinationer mot dessa sjukdomar ges i god tid före transplantationen. Eventuellt kan immuniteten kontrolleras med antikroppstest.
Efter en njurtransplantation är det förbjudet att ta vaccin som innehåller levande försvagade sjukdomsalstrare. Exempel på sådana är vaccin mot tuberkulos (BCG-vaccin); mässling, påssjuka och röda hund (MPR-vaccin); gula febern; smittkoppor; rotavirus och oralt vaccin mot polio och tyfoidfeber.
Det rekommenderas att de tar influensavaccinationen varje år. Vattkoppsvaccination rekommenderas till de familjemedlemmar som ännu inte har haft vattkoppor. En organtransplantationspatient bör undvika nära kontakt med sällskapsdjur som har fått vaccin med levande virus i minst en vecka efter vaccinationen.