Mitkä ovat elävältä luovuttajalta tehdyn siirron edut? Sopisinko luovuttajaksi?

Siirrettäessä munuainen elävältä luovuttajalta, saadaan tiettyjä etuja. Luovuttajaehdokkaan fyysinen ja henkinen vointi tutkitaan, kun selvitetään henkilön sopivuutta munuaisluovuttajaksi.

Elävältä luovuttajalta tehdyn munuaissiirron edut

  • Elävän luovuttajan antama munuainen toimii todennäköisesti pidempään kuin aivokuolleelta luovuttajalta saatu munuainen.
  • Toimenpide tehdään ennalta sovittuna ajankohtana
  • Dialyysi voidaan joskus kokonaan välttää tai jää se lyhytkestoiseksi.

Sopisinko munuaisluovuttajaksi?

Luovuttajalla ei voi olla merkittäviä perussairauksia, kuten em. aiemmin sairastettua syöpää, sydäntauteja tai diabetesta. Luovuttajaehdokkaan tutkimuksiin kuuluu yleisen kliinisen lääkäritarkastuksen lisäksi veri- ja virtsakokeita, keuhkokuva ja sydänfilmi, sekä munuaisten rakenteen ja toiminnan selvittäminen kuvantamis- ja isotooppitutkimuksilla. Psykiatri arvioi luovuttajaehdokkaan psyykkisen kokonaistilanteen. Lisäksi luovuttajan ja vastaanottajan kudossopivuus selvitellään verikokeen avulla. Jos vastaanottoajan elimistössä on vasta-aineita luovuttajan kudostyyppejä kohtaan, nämä voivat aiheuttaa ns. positiivisen ristikokeen. Jos munuaissiirto tässä tapauksessa tehtäisiin, nämä vasta-aineet aiheuttaisivat siirteen hylkiytymisen nopeasti. Tästä syystä positiivinen ristikoe on vasta-aihe munuaissiirtoon. Jos tutkimuksissa ilmenee ongelmia, ei henkilö voi toimia munuaisen luovuttajana, vaikka haluaisi.

luovutus (lahjoitus); edut (hyödyt); tutkimukset; munuainen; munuaissiirto; elävä luovuttaja; munuaisluovutus

Kyllä

Päivitetty  11.4.2019