Miten ottaa puheeksi munuaisen luovutus? Kauanko kestää saada munuaissiirre elävältä luovuttajalta?

Munuaisen luovuttamisen puheeksi ottamiseen on keinoja. Leikkausajasta voidaan sopia, kun sekä munuaisen vastaanottaja että luovuttaja on kelpuutettu leikkaukseen sopivaksi.

​Miten ottaa puheeksi munuaisen luovutus?

Läheisesi eivät ehkä tiedä, että sairauteesi ei ole parantavaa hoitoa, mutta munuaissiirto antaisi mahdollisuuden irtautua dialyysihoidosta tai jopa välttyä siltä kokonaan. Mistä aloitat? Ota selvää sairaudestasi ja munuaissiirron mahdollisuudestasi ja kerro muille. Joskus perheenjäsenet saattavat oma-aloitteisesti tarjoutua luovuttajaksi. Voi olla pelottavaa edes ajatella, että pyytäisit läheistäsi luovuttamaan sinulle munuaisen.

Pelkäätkö että luovuttajan terveys kärsii?

Munuaisen luovuttajaehdokkaan terveys tutkitaan tarkoin, ennen kuin hänet hyväksytään luovuttajaksi. Munuaisluovutukseen liittyy riskejä, mutta ne ovat varsin pieniä. Omaissiirto on yleensä myönteinen kokemus sekä luovuttajalle että saajalle. Munuaisen luovuttaneet kertovat yleensä, että jälkikäteenkin arvioiden toimisivat samoin.

Onko pyytäminen sinulle vaikeaa?

Avun pyytäminen voi olla pelottavaa, mutta alkuun pääset jo kertomalla omasta tilanteestasi. Se antaa mahdollisuuden keskusteluun. Moni läheisesi ei ehkä tiedä sairaudestasi tai siitä, että munuaissiirto elävältä luovuttajalta on edes mahdollinen. Jos olet avoin ja puhut asiasta heidän kanssaan, joku saattaakin kysyä, voisiko hän auttaa sinua. Jos joku läheisesi on tarjoutunut luovuttajaksi, mutta ei ole jostakin syystä soveltunut siihen, on tästä kertominen muille mahdollisille luovuttajille erinomainen tapa avata keskustelu.

Pelkäätkö saavasi kielteisen vastauksen?

Jos pyydät läheistäsi harkitsemaan munuaisen luovutusta ja saat kielteisen vastauksen, voi pettymys olla suuri. Muista, että läheiselläsi voi olla vaikkapa elämäntilanteestaan tai ehkä peloista johtuen monia syitä, miksi hän ei lupaudu luovuttajaksi. Ne eivät todennäköisesti liity keskinäiseen suhteeseenne, eikä päätös merkitse sitä, että läheisesi ei rakastaisi sinua tai välittäsi siitä, mitä sinulle tapahtuu. Voi myös olla vaikeaa käsitellä sitä, että joku lupautuu luovuttajaksi. Ajatus siitä, että hän on valmis antamaan toisen munuaisensa juuri sinulle, voi olla häkellyttävä. Suhtaudu tällaiseen tarjoukseen vakavasti ja kiitollisuudella. Vaikka ilmenisi, että hän ei soveltuisikaan luovuttajaksi, voit silti olla iloinen ja kiitollinen siitä, että hän olisi ollut valmis auttamaan sinua.

Kauanko munuaissiirteen s​aamista elävältä luovuttajalta täytyy odottaa?

Munuaissiirtoleikkaus elävältä luovuttajalta tehdään suunnitellusti. Odotusaika voi vaihdella viikoista muutamiin kuukausiin. Kun kaikki tarvittavat tutkimukset on tehty munuaisen vastaanottajalle ja luovuttajalle, tulokset toimitetaan elinsiirtoyksikköön arvioitaviksi. Vasta silloin kun sekä munuaisen vastaanottaja että luovuttaja on kelpuutettu leikkaukseen sopivaksi, voidaan sopia leikkausajasta.

munuaissiirto; leikkaus; puheeksiottaminen; luovutus (lahjoitus); munuainen; odotusaika; elävä luovuttaja; munuaisluovutus

Kyllä

Päivitetty  11.4.2019