Munuaissiirto elävältä luovuttajalta

Munuaisen luovutus perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja voimakkaaseen haluun toimia luovuttajana. Munuaisen luovuttaja voi olla potilaan omainen, yleensä sisar tai veli, äiti tai isä. Myös aviopuoliso, muu sukulainen tai läheinen, jopa ystävä voi tulla kyseeseen luovuttajana. Munuaisen luovuttajan tulee olla täysi-ikäinen, terve, eikä hänellä saa olla pitkäaikaisia sairauksia tai lääkehoitoja. Munuaisten rakenteen ja toiminnan tulee olla normaali. Luovuttajaehdokkaan soveltuvuus munuaisen luovutukseen selvitetään oman alueen sairaalassa. Jos harkitset munuaisen luovutusta läheisellesi, ota yhteys oman keskussairaalasi munuaislääkäriin.

pic Mitkä ovat elävältä luovuttajalta tehdyn siirron edut? Sopisinko luovuttajaksi?

Siirrettäessä munuainen elävältä luovuttajalta, saadaan tiettyjä etuja. Luovuttajaehdokkaan fyysinen ja henkinen vointi tutkitaan, kun selvitetään henkilön sopivuutta munuaisluovuttajaksi.

pic Miten ottaa puheeksi munuaisen luovutus? Kauanko kestää saada munuaissiirre elävältä luovuttajalta

Munuaisen luovuttamisen puheeksi ottamiseen on keinoja. Leikkausajasta voidaan sopia, kun sekä munuaisen vastaanottaja että luovuttaja on kelpuutettu leikkaukseen sopivaksi.

elinluovutus; munuaissiirto; munuaissiirre; puheeksiottaminen; luovutus (lahjoitus); munuainen; omaisluovutus; elävä luovuttaja; munuaisluovutus