Miten munuaissairaus vaikuttaa sukupuolielämään?
Sukupuolielämä yleensä paranee munuaissiirron jälkeen, mutta sairastaminen, lääkitykset ja toimintakyvyn rajoitukset vaikuttavat eri tavoin seksuaalisuuteen ja kykyyn ilmaista sitä. Seksuaalisuus on yksityisasia, joten se jää sairauksien hoidon yhteydessä usein vähemmälle huomiolle. Esimerkiksi impotenssi on yleinen ongelma, jonka syyt voivat olla moninaisia. Mahdollisista ongelmista tulisi aina keskustella lääkärin kanssa. Normaali sukupuolielämä ei vahingoita munuaissiirrettä, mutta sukupuolitaudeilta suojautumisesta tulee huolehtia normaaliin tapaan.
Onko lasten saanti mahdollista munuaissiirron jälkeen?
Lisääntymisikäisillä naisilla kuukautiset lakkaavat usein dialyysihoidon aikana, mutta alkavat yleensä uudestaan munuaistoiminnan parantuessa munuaissiirron jälkeen. Raskauden mahdollisuus munuaissiirron jälkeen on usein suurempi kuin dialyysihoidon aikana.
Siirtoleikkauksesta tulisi kulua vähintään 1–2 vuotta ennen mahdollista raskautta, tänä ajanjaksona on käyettävä luotettavaa ehkäisyä. Sopivia ehkäisymenetelmiä ovat kierukka, hormoni-implantti ja ehkäisytabletit. Kondomin käyttö ainoana ehkäisyvälineenä ei ole suositeltavaa, mutta se on tärkeä suoja sukupuolitauteja vastaan.
Munuaissiirteen saaneiden naisten on neuvoteltava hoitavan nefrologin sekä gynekologin kanssa jo ennen kuin raskautta aletaan suunnitella. Raskautta suunniteltaessa munuaissiirteen toiminnan ja verenpaineen tulisi olla normaaleita, eikä saisi olla runsasta valkuaisen eritystä virtsaan. Osa lääkkeistä on haitallisia sikiölle, joten esimerkiksi hyljintälääkitystä yleensä joudutaan muuttamaan ennen kuin raskauden suunnittelu on turvallista.