Liikunnan pariin palaaminen ja tupakoinnin lopettaminen

Kuntoilu vahvistaa kehoa kestämään lääkityksen, tulehdusten ja mahdollisten muiden lääketieteellisten komplikaatioiden aiheuttaman rasituksen. Tupakoinnin lopettaminen pysyvästi on paras asia, jonka voi terveytensä eteen tehdä.

Li​​ikunta

Sairaalasta kotiutumisen jälkeen on tärkeää palata liikuntaharrastusten pariin mahdollisimman pian. Kuntoilu vahvistaa kehoa kestämään lääkityksen, tulehdusten ja mahdollisten muiden lääketieteellisten komplikaatioiden aiheuttaman rasituksen sekä ehkäisee ylipainoa, luukatoa ja lihasheikkoutta. Liikunta parantaa myös henkistä jaksamista. Jos kuntoilun ottaa tavaksi jo sairausloman aikana, on sitä helpompi jatkaa myös mahdollisen opiskelun tai työskentelyn alettua. Liikunta on aloitettava leikkauksen jälkeen varoen, ja leikkaushaavan paraneminen on otettava huomioon. Hyviä liikuntamuotoja toipumisaikana ovat muun muassa kävely ja pyöräily.

Millaista liikuntaa pitää välttää?

Raskaita nostoja tai vatsalihasten voimakasta kuormittamista tulee välttää ensimmäisinä viikkoina leikkauksen jälkeen.

  • Kortisonilääkitys altistaa akillesjänteen tulehdukselle ja repeämälle. Lajeja, joihin liittyy nopeita ja voimakkaita akillesjänteen venytyksiä (esim. tennis, sulkapallo ja salibandy) on hyvä välttää ensimmäisinä kuukausina munuaisensiirron jälkeen. Juoksuharjoittelun voi aloittaa noin 3 kuukauden kuluttua.
  • Lisääntyneen tulehdusriskin vuoksi uimahalleja ja yleisiä suihkutiloja on hyvä välttää ensimmäisinä kuukausina munuaisensiirron jälkeen.
  • Munuaissiirre sijaitsee alavatsalla melko pinnallisesti, joten kontaktilajeja, joissa alavatsa on alttiina iskuille, on hyvä välttää.

Tupakoinni​​n lopettaminen kannattaa

Munuaissairailla on tavallista suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Immuunivastetta heikentävät lääkkeet suurentavat syöpäriskiä pitkällä aikavälillä, ja tupakointi moninkertaistaa tämän riskin. Erityisesti keuhko-, huuli-, haima- ja virtsarakkosyöpää esiintyy tupakoitsijoilla muita enemmän. Tupakoinnin lopettaminen pysyvästi on paras asia, jonka voi terveytensä e​teen tehdä. Lääkäriltä voi kysyä keinoja päästä tupakoinnista eroon.​

munuaissiirto; liikunta; tupakointi

Kyllä

Päivitetty  1.3.2019