Lääkehoito on osa elämää

​Hyljinnänestolääkkeiden käytön lisäksi on tärkeää, että verenpaine, kolesteroli ja verensokeri ovat hallinnassa. Vain otettu lääke auttaa, joten hoidon toteutuminen on keskeinen osa terveyttä!

Mitä tehdä jos lääkkeidenotto on unohtunut?

Jos hyljinnänestolääke otetaan kerran päivässä ja sen unohtuminen huomataan alle 12 tuntia ennen seuraavaa annosta, ei unohtunutta annosta kannata ottaa. Jos lääkkeen unohtuminen huomataan yli 12 tuntia ennen seuraavan annoksen ottoaikaa, unohtunut annos otetaan heti. Jos hyljinnänestolääke otetaan kaksi kertaa päivässä ja unohdus huomataan

alle 2 tuntia myöhemmin kuin lääke piti ottaa,otetaan heti normaali annos ja seuraava annos tavallisesti
2–6 tuntia myöhemmin kuin lääke piti ottaa,otetaan puolet normaalista annoksesta heti ja seuraava annos tavallisesti
yli 6 tuntia myöhemmin kuin lääke piti ottaa, unohdettua annosta ei oteta, vaan seuraava annos otetaan pari tuntia aikaisemmin ja siirrytään tavanomaiseen aikatauluun seuraavana päivänä.

Missään tapauksessa ei oteta kaksinkertaista hyljinnänestolääkkeannosta!

Jos kaksi peräkkäistä annosta unohtuu, on suositeltavaa ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin.

Mitä tehdä jos sairastuu mahatautiin?

Jos on oksentanut puolen tunnin sisällä lääkkeidenoton jälkeen, lääkkeet eivät ole todennäköisesti ehtineet imeytyä, ja ne voi ottaa uudestaan. Jos lääkkeet ovat pysyneet sisällä yli puoli tuntia, ei uutta annosta tarvita. Ripulin aikana on tärkeää juoda riittävästi. Mikäli tilanne pitkittyy, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin.

Jos lääkehoidon toteuttaminen on vaikeaa, siitä pitää keskustella lääkärin kanssa

Vaikka unohdettu lääkeannos ei aiheuta välittömiä oireita, hyljintä voi kehittyä salakavalasti. Jos lääkehoidon noudattaminen on vaikeaa, siitä pitää keskustella lääkärin kanssa. On tärkeää tietää itse lääkityksensä ja pitää huo​lta reseptien voimassaolosta. Reseptien voimassaolon voi tarkistaa OmaKanta.fi-nettisivustosta.

Reseptien voimassaolon voi tarkistaa OmaKanta.fi-nettisivustosta.

lääkehoito; hyljinnänestolääkkeet; hyljintä; munuaissiirre; lääkkeiden käyttö

Kyllä

Päivitetty  21.5.2019