Kuntoutus, työ ja vapaa-aika

Tavoitteena on palata normaalielämään siirtoleikkauksen jälkeen. Tiettyjä asioita kannattaa kuitenkin pitää mielessä.

Kuntoutus ja työ

Elinsiirron jälkeen on tavoitteena palata takaisin normaaliin elämään. Monet voivat aloittaa työt noin 3 kuukauden kuluttua elinsiirrosta, joskus jopa aiemminkin. Töihin paluuseen vaikuttavat ammatti, senhetkinen työtilanne sekä mahdollinen koulutuksen ja kuntoutuksen tarve. Taloudellisesta tilanteesta tai ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuudesta voi keskustella sosiaalityöntekijän kanssa. Munuais- ja maksaliitto järjestää sopeutumisvalmennuskursseja.

Vapaa-aika

Lemmikkieläimet

Eläimiltä voi tarttua ihmiseen erilaisia tulehdustauteja, ja kissojen ulosteen välityksellä leviävä toksoplasmoosi on niistä vaarallisimpia. Kissan ulosteita ei pidä käsitellä ilman suojakäsineitä. Kissojen ja koirien puremat ja raapimat voivat aiheuttaa vakavan tulehduksen, joka on aina hoidettava antibiootilla. Eläimen ei saa antaa nuolla rikkinäistä ihoa tai limakalvoja. Uusia lemmikkejä ei kannata hankkia heti munuaissiirron jälkeen. Hyvästä käsihygieniasta tulee huolehtia lemmikkieläimien koskettelun jälkeen.

Kiinnostaako puutarhanhoito?

Työskentely mullan kanssa aiheuttaa tulehdusriskin. Puutarhatöissä tai ruukkukasvien multaa vaihtaessa tulee käyttää suojakäsineitä. Ole myös varovainen tehdessäsi jotain erityisen likaista työtä kuten kasvien istutusta. Terve iho on paras suoja tulehduksilta.

Matkustaminen ulkomaille

Lääkärin mielipidettä kannattaa kysyä ennen pidempiä ulkomaanmatkoja. Yleensä niille ei ole estettä, kunhan munuaissiirrosta on kulunut riittävästi aikaa (vähintään 6 kuukautta). On kuitenkin suositeltavaa välttää matkakohteita, joissa saniteettiolot ovat huonot, vesi likaantunutta tai ruoka valmistetaan epähygieenisesti. Kannattaa olla erityisen tarkka siitä, mitä syö ja juo, jotta välttyisi vatsataudeilta. Koko loman ajaksi kannattaa ottaa mukaan tarpeeksi lääkkeitä ja säilyttää varalääkkeitä käsimatkatavaroissa.

Lääkäri voi kirjoittaa matkaa varten todistuksen, josta käy ilmi tarvittava lääkitys. Todistusta voi tarvittaessa näyttää esimerkiksi sairaalahenkilökunnalle tai tullivirkailijoille. Kannattaa selvittää jo etukäteen, mistä saa apua, jos sairastuu ulkomaanmatkan aikana.

Suojautuminen auringolta

Hyljintälääkkeet altistavat ihosyövälle, joten auringonottoa on syytä välttää. Auringossa ollessa iho kannattaa suojata vaatteilla ja hatulla sekä käyttää aurinkosuojatuotteita, joiden suojakerroin on yli 50. Jos jokin ihomuutos, syylä tai luomi kasvaa, vaihtaa muotoa tai väriä, kutisee tai vuotaa verta, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Iho kannattaa tarkistaa säännöllisesti.

Rokotukset

Ennen matkalle lähtöä kannattaa tarkistaa myös tarvittavat rokotukset.

Muualla Terveyskylässä

Lisää tietoa tulehduksen ehkäisystä rokotuksen avulla munuaissiirron jälkeen.

munuaissiirto; munuaissiirre; työ; kuntoutuminen; harrastukset; matkustaminen; rokotus; aurinko

Kyllä

Päivitetty  1.3.2019