Hammashoito

Hampaiden päivittäinen huolellinen hoito on munuaissiirtopotilaalle erityisen tärkeää. Tietyt lääkkeet voivat edesauttaa hampaiden reikiintymistä, ientulehdusta ja lisätä suun limakalvosairauksien riskiä.

Hammashoito

Hyvä suuhygieniasta huolehtiminen on munuaissiirtopotilaille tärkeää. Hampaat pestään aamuin illoin sähköhammasharjalla ja hammasvälit puhdistetaan päivittäin hammaslangalla, -tikulla tai väliharjalla. Hammasproteesit puhdistetaan huolellisesti harjalla ja tahnalla jokaisen ruokailun jälkeen. Hammaslääkärin tarkastukset vuosittain ovat välttämättömiä piilevienkin tulehduspesäkkeiden löytämiseksi. Myös hampaaton suu tulee tutkia säännöllisesti ja arvioida mahdollisten proteesien korjaustarve sekä limakalvojen terveys.

Munuaisensiirron jälkeisen ensimmäisen puolen vuoden aikana hammashoitoa annetaan vain kiireellisissä tapauksissa. Munuaistautipotilas (dialyysihoidossa oleva tai munuaisensiirtopotilas) tarvitsee hammashoidon yhteydessä kerta-annoksen antibioottia infektion estämiseksi.

Lääkkeet ja suun t​​erveys

Tietyt lääkkeet voivat vähentää syljen eritystä ja aiheuttaa suun kuivuutta. Tällöin hampaiden reikiintymisen, ientulehduksen ja suun limakalvosairauksien riski lisääntyy. Kuivan suun hoitoon voi käyttää apteekista saatavia he​rkän suun hoitotuotteita (mm. vähän vaahtoavat hammastahnat). Munuaispotilas voi käyttää fluoripitoista hammastahnaa, mutta suun kautta nautittavia fluoritabletteja ei tule käyttää. Jotkin lääkkeet kuten siklosporiini ja kalsiumsalpaajat voivat aiheuttaa ikenien liikakasvua. Jos sitä todetaan, kannattaa keskustella nefrologin kanssa, onko lääkitystä mahdollista muuttaa.

munuaissiirto; munuaissiirre; hammas; hoito; suuhygienia (puhtaus); lääkkeet

Kyllä

Päivitetty  2.7.2020