Kuinka huolehdin munuaissiirteestäni?

Munuaissiirtoleikkauksen jälkeen kannattaa lämpö, verenpaine ja paino mitata jonkin aikaa päivittäin sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Mittaukset on hyvä tehdä myös, jos olet huonovointinen ja aiot soittaa sairaalaan. Diabeetikoiden on tärkeää seurata sokeritasapainoa tiheästi varsinkin, kun kortisoniannos on korkea. Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen ehkäisee tehokkaasti taudinaiheuttajien leviämistä.

pic Lääkehoito on osa elämää

Hyljinnänestolääkkeiden käytön lisäksi on tärkeää, että verenpaine, kolesteroli ja verensokeri ovat hallinnassa. Vain otettu lääke auttaa, joten hoidon toteutuminen on keskeinen osa terveyttä!

pic Oikea ruokavalio jokaiselle ja varovaisuus alkoholin kanssa

Terveellisten ruokailutottumusten noudattaminen ja varovaisuus alkoholin kanssa on erityisen tärkeää munuaissiirteen kanssa elävälle.

pic Liikunnan pariin palaaminen ja tupakoinnin lopettaminen

Kuntoilu vahvistaa kehoa kestämään lääkityksen, tulehdusten ja mahdollisten muiden komplikaatioiden aiheuttaman rasituksen. Tupakoinnin lopettaminen pysyvästi on paras asia, jonka voi terveytensä eteen tehdä.

pic Hammashoito

Hampaiden päivittäinen huolellinen hoito on munuaissiirtopotilaalle erityisen tärkeää. Tietyt lääkkeet voivat edesauttaa hampaiden reikiintymistä, ientulehdusta ja lisätä suun limakalvosairauksien riskiä.

pic Kuntoutus, työ ja vapaa-aika

Tavoitteena on palata normaalielämään siirtoleikkauksen jälkeen. Tiettyjä asioita kannattaa kuitenkin pitää mielessä.

pic Sukupuolielämä ja lasten saaminen

Seksuaalisuus on yksityisasia, joten se jää sairauksien hoidon yhteydessä usein vähemmälle huomiolle. Mahdollisista ongelmista kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Siirtoleikkauksesta tulisi kulua vähintään 1–2 vuotta ennen mahdollista raskautta.

liikunta; ruokavalio; seksuaalisuus; hammas; munuaissiirre; lääkehoito; leikkaus; terveys; sukupuolielämä; kuntoutuminen; työ; hyvinvointi; hyljinnänestolääkkeet