Kenelle munuaissiirto? Mitä voit itse tehdä kun odotat munuaissiirtoa?

Potilaan terveydentila ja yleiskunto ratkaisevat soveltuvuuden munuaissiirtoon. Terveitä elintapoja kannattaa noudattaa myös munuaissiirrettä odottaessa.

Kenelle munuaissiirto?

Munuaissiirteistä on jatkuva pula, ja uutta munuaista tarvitsevia potilaita on enemmän kuin luovuttajia. Munuaissiirto voidaan tehdä, jos

  • potilaan muu terveydentila on riittävän hyvä kestämään nukutuksen ja leikkauksen aiheuttaman rasituksen
  • potilaan terveydentila kestää munuaissiirron jälkeen tarvittavan elinikäisen hyljinnänestolääkityksen haittavaikutukset, potilas noudattaa lääkärin ja muun hoitohenkilöstön antamia ohjeita ja neuvoja ja sitoutuu elinikäiseen päivittäiseen lääkehoitoon (immunosuppressiolääkkeet eli hyljinnänestolääkkeet).

Ikärajaa munuaissiirtoon ei ole; potilaan terveydentila ja yleiskunto ratkaisevat soveltuvuuden munuaissiirtoon. Iän karttuessa leikkaukseen liittyvät riskit kasvavat usein kuitenkin liian suuriksi, ja leikkauksesta toipuminen saattaa käydä liian raskaaksi. Jos potilaalla on paljon sairauksia ja lääketieteellisiä ongelmia, saattaa pitkäaikainen dialyysihoito olla parempi vaihtoehto kuin elinsiirto.

Mitä voit itse tehdä kun odotat munuaissiirtoa?

Terveet elämäntavat ovat jokaiselle hyödyksi. Yleiskunnosta kannattaa pitää huolta harrastamalla sopivasti liikuntaa, mutta myös lepo on tärkeää. Ihosta ja hampaista huolehtiminen vähentävät tulehdusriskiä. Munuaispotilaan ravitsemusohjeita kannattaa noudattaa, koska ruokavaliolla on munuaissairauden etenemisen ja oireiden hallinnan kannalta suuri merkitys. Munuaissiirron jälkeen ruokavaliorajoituksista voidaan pääosin luopua. Tupakanpoltto kannattaa lopettaa viimeistään tässä vaiheessa!

Sopiva ruokavalio

Huono ravitsemustila heikentää yleistilaa ja lihaskuntoa. Aliravitsemuksen välttämiseksi on tärkeää, että noudatat lääkärin ja ravitsemusterapeutin ohjeita huolellisesti. Dialyysihoidon aloittamisen jälkeen ruokavalion tulee sisältää runsaasti valkuaisaineita (proteiinia), esimerkiksi lihaa, kalaa ja kananmunaa.

Ylipaino ei myöskään ole hyväksi, ja leikkausta odottavalle siitä voi olla suoranaista haittaa. Huomattavan ylipainoiselle ei tehdä elinsiirtoa, ennen kuin paino on saatu putoamaan. Rajua laihduttamista on kuitenkin vältettävä, sillä se voi johtaa tärkeiden ravintoaineiden puutokseen.

Hyvän lihaskunnon merkitys

Hyvästä yleiskunnosta ja lihasvoimasta on sinulle leikkauksen jälkeen paljon hyötyä, joten kunnon kohottaminen säännöllisellä liikunnalla on hyödyllistä. Tällöin vuoteesta nouseminen ja liikkeelle lähteminen onnistuu sinulta leikkauksen jälkeen helpommin, mikä pienentää muun muassa veritulpan ja keuhkotulehduksen riskiä. Liikunta myös parantaa luuston kuntoa ja ehkäisee osteoporoosin syntyä. Myös toipuminen on nopeampaa sairaalasta kotiutumisen jälkeen.

Munuaissiirron yhteydessä hyvän lihaskunnon merkitys on erityisen suuri, sillä lihasheikkous on yksi kortisonin (elimistön immuunivastetta heikentävä lääke, jota munuaisensiirron jälkeen käytetään) haittavaikutuksista.

Jos tupakoit, se kannattaa lopettaa viimeistään ennen munuaissiirtoa

Haavat paranevat helpommin, verenkierto ja yleiskunto kohentuvat ja toivut leikkauksesta nopeammin, kun et polta tupakkaa. Tupakoinnin lopettaminen vähentää pitkällä aikavälillä myös sydän- ja verisuonitauteihin ja syöpään sairastumisen riskiä.

munuaissiirto; odotusaika; elintavat; terveydentila; yleiskunto

Kyllä

Päivitetty  1.3.2019