Oireet

Lievä munuaisten vajaatoiminta ei aiheuta mitään oireita. Oireita ilmaantuu vasta siinä vaiheessa, kun munuaistauti on edennyt vaikea-asteiseksi. Oireet ovat samankaltaisia riippumatta siitä, mikä syy on munuaisvaurion aiheuttanut.

Väsymys ja suorituskyvyn lasku ovat tavallisia oireita vaikeassa vajaatoiminnassa. Osalla potilaista esiintyy mielialamuutoksia, keskittymisvaikeuksia ja unihäiriöitä. Myös suonenvetoja ja ihon kutinaa voi esiintyä. Ruokahaluttomuus, pahoinvointi ja painonlasku ovat munuaistaudin myöhäisiä oireita. Tällöin ollaan jo lähellä dialyysihoitojen aloittamista.

Joissakin munuaistaudeissa virtsaan erittyy paljon valkuaista (proteiinia, albumiinia). Tällöin potilaalla voi esiintyä turvotuksia nilkoissa, säärissä ja silmäluomissa.

Monet potilaat pohtivat, voisiko selkäkipu johtua munuaissairaudesta. Joihinkin äkillisesti ilmaantuviin munuaistauteihin, kuten myyräkuumeeseen tai munuaistasoiseen virtsatieinfektioon (pyelonefriittiin) liittyy useinkin selkäkipua munuaisten seudussa, mutta sen sijaan kroonisen munuaistaudin yhteydessä selkäkipua ei yleensä esiinny.

turvotus; pahoinvointi; oireet; kutina; suonenveto; krooninen munuaisten vajaatoiminta; krooninen munuaistauti; Munuaissairaudet; Munuaistauti

Kyllä

Päivitetty  1.3.2019