Lääkehoito

​Kroonisen munuaistaudin lääkehoidon tarkoituksena on hidastaa munuaistaudin etenemistä, helpottaa tautiin liittyviä oireita ja vaikuttaa suotuisasti sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa munuaisia suojaava hoito aloitetaan, sen parempi. Lääkehoito on samankaltaista riippumatta siitä, mikä syy on munuaisvaurion aiheuttanut.

Munuaistaudin pahenemista voidaan hidastaa erityisesti kohonneen verenpaineen tehokkaalla hoidolla. Verenpainetta alennetaan elämäntapamuutoksilla ja lääkkeillä. Diabeetikolla hyvä verensokerin hoitotasapaino on eduksi myös munuaisten kannalta.

Krooniseen munuaistautiin liittyy monia aineenvaihdunnallisia häiriöitä, kuten veren fosfaattiarvon nousua, kalsiumtason laskua ja lisäkilpirauhashormonin pitoisuuden nousua. Munuaistautiin voi myös liittyä happamien aineenvaihduntatuotteiden kertymistä, mitä hoidetaan natriumbikarbonaattitableteilla. Kohtalaisen vaikeassa munuaistaudissa ilmenee usein anemiaa, jota hoidetaan rautavalmisteilla ja luuytimen punasolumuodostusta lisäävillä aineilla.

pic Verenpaineen hoito

Kohonnut verenpaine voi johtaa munuaisvaurion syntyyn, ja toisaalta munuaistauteihin liittyy tavallisena ilmiönä verenpaineen nousu.

pic Anemian hoito

Anemia on hyvin yleistä pitkäaikaista munuaistautia sairastavilla.

pic Aineenvaihduntahäiriön hoito

Pitkäaikainen munuaistauti aiheuttaa muutoksia mineraalien aineenvaihduntaan, sekä lisäkilpirauhashormonin ja D-vitamiinin pitoisuuksiin.

lääkehoito; krooninen munuaisten vajaatoiminta; hoito; PSHP/Munuaiskeskus/Satu Mäkelä; krooninen munuaistauti