Tutkiminen

​​​Miehen virtsatietulehdus vaatii aina lisäselvityksiä, ja sen aiheuttaja pyritään saamaan selville. Virtsanäytteestä tutkitaan (mielellään aamuvirtsa) bakteerien määrä ja tyyppi. Virtsanäytettä varten pitää olla virtsaamatta vähintään neljä tuntia.

Kuumeisessa tulehduksessa mitataan verikokeella tulehdusarvo (CRP). Joskus virtsatietulehdus voi aiheuttaa myös eturauhasen ja/tai lisäkiveksen tulehduksen.

Jatkotutkimukset

Nuorilla miehillä taustalla voi olla jokin synnynnäinen rakennepoikkeavuus, virtsaputken ahtauma tai virtsatiekivi. Iäkkäällä miehellä tulehdukset ovat tavallisia. Yleisin aiheuttaja on eturauhasen liikakasvu, joka heikentää virtsarakon tyhjenemistä.

Lääkärin tutkimuksen lisäksi tehdään virtsateiden ultraäänitutkimus, jossa tarkistetaan, onko rakennepoikkeavuuksia ja mitataan rakkoon jäävän virtsan määrä.

Tarvittaessa urologi tutkii eturauhasen peräsuolen kautta ultraäänellä ja mittaa virtsan virtaaman voimakkuuden sekä jäännösvirtsamäärän. Joskus on tarpeen tehdä virtsaputken ja -rakon tähystys ja erilaisia röntgentutkimuksia.

Erittäin epäselvissä tilanteissa voidaan tehdä virtsarakon painemittaustutkimus, jos epäillään virtsarakon huonoa toimintaa.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  13.12.2019