Toimenpiteet

​​Munuaisallaskivi

Pieniä ja oireettomia kiviä munuaisissa seurataan yleensä kuvantamistutkimuksella ja hoidetaan, jos esiintyy kipuja tai toistuvia virtsatietulehduksia.

Tutkimukset ja mahdollinen hoito toteutetaan ajanvarauksen kautta suunnitellusti.

Yleinen menetelmä munuaiskivien hoitamiseksi on selkäydinpuudutuksessa tai nukutuksessa tehtävä tähystystoimenpide, jossa ohut tähystin viedään virtsaputkea ja virtsajohdinta pitkin munuaisaltaaseen. Päiväkirurgisessa toimenpiteessä kivi murskataan, ja muruset tulevat itsestään virtsan mukana ulos. Kivimurut poistuvat muutaman päivän kuluessa, jolloin virtsassa saattaa esiintyvä sakkaisuutta ja verisyyttä. Jos kivimurusia on paljon, laitetaan sisäinen muoviputki (stentti) munuaisaltaasta virtsarakkoon, koska joskus runsas kivimassa tukkii virtsajohtimen. Stentti poistetaan myöhemmin poliklinikkakäynnin yhteydessä.

Munuaisaltaan kiven murskaus

​​

Suuret ja oireilevat kivet voidaan hoitaa kohdistamalla sähkömagneettisia energia-aaltoja kiveen kehon ulkopuolelta (ESWL, extra shock wave lithotomia). Toimenpiteen aikana käytetään rauhoittavaa ja kipua poistavaa lääkitystä. Kivi murenee ja poistuu virtsan mukana.

Kyseessä on päiväkirurginen toimenpide, ja useimmiten työhön voi palata seuraavana päivänä.

Munuaisaltaan tähystys ihon kautta

Nykyisin harvoin käytetty toimenpide suurille munuaiskiville on ihon läpi tehtävä munuaisallastähystys (PCNL, percutaneus nephrolithotomia). Toimenpide tehdään nukutuksessa.​

Kivi poistetaan murskaamalla, ja toimenpiteen lopuksi asetetaan katetri munuaisaltaasta ulos kyljen kautta. Katetri poistetaan ennen kotiutumista.

Seuranta osastolla kestää muutaman päivän, ja työkyvyttömyysaika on yhdestä kahteen viikkoon.

Virtsajohdinkivi

Virtsajohdinkivet poistetaan tähystystoimenpiteellä kuten munuaisallaskivet.

Äkillisessä virtsajohtimen kiven aiheuttamassa tilanteessa voidaan joskus joutua laittamaan muoviletku (stentti) turvaamaan virtsankulkua munuaisaltaasta virtsarakkoon. Toimenpide tehdään päivystyksenä. Jos kivi ei poistu stentin vierestä itsestään, se poistetaan myöhemmin tähystystoimenpiteellä.

Joskus joudutaan turvautumaan kyljen kautta laitettavaan munuaisaltaaseen menevään katetriin (pyelostooma). Tällöin on kyseessä virtsajohtimen tukkiva kivi, joka aiheuttaa munuaisen toiminnan vajauksen, vakavan virtsatietulehduksen tai erittäin voimakkaan kivun. Toimenpide tehdään päivystyksenä röntgenissä. Virtsajohdinkivi poistetaan myöhemmin tähystystoimenpiteellä.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  13.12.2019