Hoito

​​Virtsarakon kipuoire on pitkäaikainen ja usein parantumaton.

Kivun syitä ei tunneta, joten useita hoitoja on kokeiltu ja niistä tehokkaimmat hoidot ovat jääneet käyttöön.

Oirelääkkeistä on hyötyä.

Itsehoito

Virtsarakon kipua voidaan helpottaa välttämällä kylmettymistä, ärsyttäviä ruokia ja juomia.

Voimakkaat ravintoaineet kuten mausteet, sitrushedelmät, hiilihappoiset juomat, alkoholi, tee ja kahvi saattavat pahentaa oireita.

Lääkehoito

Virtsarakon kivussa oireet ovat usein samankaltaisia kuin virtsatietulehduksessa. Antibioottihoito voidaan aloittaa jo ennen kuin laboratoriotulokset on käytettävissä. Virtsanäytteestä ei kuitenkaan aina löydy bakteereita. Jotkut saattavat saada antibioottikuurista väliaikaista oireiden lievitystä.

Lääkehoidoilla voidaan helpottaa kipuoiretta tai nostaa kipukynnystä. Pitkäaikaisen kivun hoitoon tarkoitetut lääkkeet auttavat usein.

Yleisesti käytössä on amitriptyliini, joka lievittää usein virtsarakon kipua. Tätä valmistetta käytetään paljon pitkäaikaisissa kivuissa, vaikka se onkin alkujaan mielialalääke. Lääke aloitetaan pienellä annoksella, sitä lisätään asteittain ja otetaan iltaisin. Elimistö tottuu nopeasti lääkitykseen ja mahdollisia sivuvaikutuksia, kuten väsymystä, ei yleensä ilmaannu. Valitettavasti moni lopettaa tämän tehokkaan lääkityksen luettuaan tuoteselosteesta, että se on varsinaisesti tarkoitettu mielenterveyshäiriön hoitoon.

Hoidossa on kokei​ltu tuloksetta lukuisia erilaisia lääkkeitä. Tulehduskipulääkkeistä on kuitenkin yleensä ollut jonkin verran apua. Allergialääkkeet (antihistamiini) ja virtsarakkoa rauhoittavat lääkkeet ovat useimmiten tehottomia.

Koska virtsarakon kivussa on piirteitä, jotka ovat tyypillisiä pitkäaikaiselle tulehdukselle, siihen käytettäviä erityisvalmisteita (siklosporiini ja pentosaanipolysulfaatti) voidaan myös hyödyntää.

Huuhteluhoidot

Virtsarakon oireita voidaan helpottaa virtsarakon lääkeaineliuoksella. Liuos ruiskutetaan katetrin avulla rakkoon ja annetaan vaikuttaa ainakin muutaman tunnin ajan. Huuhtelu toistetaan viikoittain 4–6 kertaa. Jos hoito vaikuttaa hyvin, sitä voidaan jatkaa pidempiaikaisesti harvemmilla hoitokerroilla.

Virtsarakon venyttäminen

Jos lääkkeellisistä ​hoidoista ei ole apua, voidaan kokeilla virtsarakon laajentamista nukutuksessa. Laajennukseen voi kuitenkin liittyä vakaviakin sivuvaikutuksia, sillä se saattaa vaurioittaa rakkoa ja arpeuttaa sitä kerta kerralta pienemmäksi.

Harvinaiset hoidot

Sakraalinen neuromodulaatio

Alaselkään asennetaan leikkauksessa tahdistaja, joka lähettää sähköärsykkeitä lantionpohjan, virtsarakon ja sen sulkijan lihaksiin. Vaikutusmekanismi ei ole täysin selvillä. Kyseessä on kokeellinen hoito ja sen teho on vaihteleva. Sitä harkitaankin annettavaksi vain erittäin vaikeisiin oireisiin.

Leikkaushoito

Jos oireet ovat sietämättömät eikä lääkehoidoista ole apua, joudutaan harkitsemaan äärimmäisenä ratkaisuna virtsarakon poistoa. Virtsaaminen tapahtuu tämän jälkeen joko suolirakon tai vuotavan/katetroitavan virtsa-avanteen kautta. Valitettavasti pitkäaikainen kipu ei välttämättä poistu leikkauksellakaan.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  13.12.2019