Oireet

​​Täysin terveillä ihmisillä saatetaan havaita virtsanäytteessä verta esimerkiksi terveystarkastuksen yhteydessä, vaikka virtsa silmämääräisesti näyttää kirkkaalta. Näin käy esimerkiksi raskaan rasituksen jälkeen (jääkiekkopeli, juoksulenkki) tai se on henkilön oma ominaisuus ilman erityistä syytä.

Jos virtsaamiseen liittyviä oireita ei ole, rutiininomaiset jatkotutkimukset eivät ole tarpeellisia. Jos virtsaamiseen liittyy kipuja, kirvelyä, kylkikipua tai kuumetta, on syytä hakeutua tutkimuksiin.

Silminnähden verinen virtsa

Jatkotutkimukset ovat aina tarpeen jos virtsa on silminnähden veristä. Useimmiten sen aiheuttaja on virtsatietulehdus.

Nuoremmilla henkilöillä syynä voivat olla virtsateiden kivet tai vammat. Iäkkäämmillä kyseessä saattaa olla virtsateiden syöpä. Miehillä syynä voivat olla erityisesti eturauhasen sairaudet.

Laajasti käytössä olevat verenohennuslääkkeet voivat aiheuttaa veren esiintymistä virtsassa, mutta silti verivirtsaisuustutkimukset on ainakin kertaalleen tehtävä.

Veren esiintyminen virtsassa voi liittyä myös joihinkin leikkaustoimenpiteisiin, kuten eturauhasen höyläykseen.​

Virtsateiden yleisimmät syövät ovat munuaissyöpä tai virtsarakkosyöpä, jotka saattavat aiheuttaa verivirtsaisuutta.

Munuaissyöpä

Munuaissyövällä on yhteys tupakointiin ja merkittävään ylipainoon. Suuri osa munuaissyövistä löytyy vatsan ultraääni- tai tietokonekuvauksista satunnaisena löydöksenä muun sairauden tutkimuksen yhteydessä.

Paras hoito on munuaisen poisto tai osapoisto leikkauksella. Leikkaus voi olla perinteinen avoleikkaus, tähystysleikkaus tai robottiavusteinen tähystysleikkaus.

Leikkauksen jälkeen ei tarvita solusalpaajia, jos syöpä ei ole levinnyt. Jos seurannassa löytyy yksittäinen etäpesäke, se pyritään leikkaamaan.

Virtsarakkosyöpä

Virtsarakon syövällä on yhteys tupakointiin ja ammattialtistumiseen lähinnä väriteollisuuden kemikaaleille. Suurin osa, 75–80 prosenttia, virtsarakkosyövistä on pinnallista, rakon limakalvolla esiintyvää syöpää.

Syöpäkasvain poistetaan virtsaputken kautta höyläämällä. Toimenpiteen yhteydessä annetaan virtsarakkoon kertaluonteinen solusalpaajahuuhtelu vähentämään sen uusiutumista. Jos syöpäkasvain on ollut aggressiivinen, virtsarakon huuhteluhoitoja jatketaan säännöllisin välein, jopa kolmen vuoden ajan.

Noin 20–25 prosenttia virtsarakkosyövistä tunkeutuu virtsarakon lihaskerroksiin. Tällöin virtsarakon poistoleikkaus on useimmiten ajankohtainen. Useimmiten leikkauksessa tehdään avanne vatsan päälle. Joskus rakennetaan suolesta korvaava rakko, ja virtsaaminen tapahtuu normaalia kautta.

Joskus rakonpoistoleikkauksen sijaan hoidoksi valitaan sädehoito tai solusalpaajahoito. Säännöllinen seuranta on tarpeen, koska uusiutuminen on erittäin yleistä.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  13.12.2019